IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран отрича, че ще затвори достъпа до интернет

Според информация на International Business Times страната планира да замени мрежата с национален интранет до пет месеца

15:24 | 10.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Иран отрича, че ще затвори достъпа до интернет

Иранското министерство на комуникациите и информационните технологии отрече информацията, поднесена в днешния брой на International Business Times (IBT), според която правителството има намерение в рамките на следващите пет месеца да пусне национален интранет. По този начин милионите потребители в страната ще бъдат откъснати от глобалната мрежа, социалните мрежи и услугите за електронна поща.

„Министерството не може да потвърди истинността на статията“ и „това са неоснователни твърдения“, цитира агенция AFP становище на министерството. Според становище на министерството става дума за западна пропаганда.

В информацията на International Business Times, който се позовава на иранския министър на комуникациите и информационните технологии Реза Багери Асл, пише, че в съответствие с плановете за „чист интернет“ ще се блокират услуги като търсене в Google, Google Mail, Google+, Yahoo и Hotmail.

Първата фаза за изграждането на национален интранет ще стартира през май, пише IBT. Впоследствие тези услуги ще бъдат заместени от държавни търсачки и услуга за електронна поща като Iran Mail. Със старта на втората фаза през август ще бъде затворен и свободният достъп до цялата световна мрежа. „Всички оператори на интернет ще бъдат задължени от август да предлагат само националния интранет“, заявява Тагипур пред IBT.

Въпреки последното опровержение, според AFP Иран действително преследва планове за "национална информационна мрежа" под формата на напълно затворена система, подобно на интранет, за ислямската република. В началото на април Асл е заявил, че проектът ще бъде напълно завършен до март 2013 г. Въпреки това той не коментира дали интернет достъпът след това ще бъде напълно ограничен.

И сега обаче режимът цензурира достъпа до милиони уеб сайтове, за които смята, че са "неислямски". От време на време той изключва и достъпа до определени услуги или международни сайтове. Така през февруари бяха блокирани уеб-базирани поща, Facbook и HTTPS сайтове. През март Иран блокира достъпа до интернет страницата на британското външно министерство, която осигурява информация за външната политика на Иран.

Организацията за опазване на човешките права „Репортери без граници“ оценява Иран и още 11 страни като „врагове на интернет“. Заедно с Китай ислямската страна значително е засилила надзора над интернет през последната година. Според „Репортери без граници“ в момента в ирански затвори има 20 онлайн активисти.

Според анализ на инициативата Opennet на няколко големи западни университета Иран разполага с една от най-мащабните в света контролиращи и филтриращи системи за интернет. Рутирането на целия интернет протокол през прокси сървъри позволява проследяването и протоколирането на некодирана интернет комуникация, включително електронна поща, кратки мигновени съобщения и самото сърфиране.

Интернет в ислямската държава се предоставя едва от няколко провайдъра, които предоставят достъп на домакинствата. Всичко обаче се разпределя централно от сървъри и мрежи на държавно контролираната компания Telecommunication Company of Iran (TCI).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още