IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia шокира с още по-лоши резултати от предвидените

Приходите от продажби са в рамките на очакванията, но оперативната загуба е значително по-висока - 1,34 млрд. евро за първото тримесечие

14:50 | 19.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Разтърсеният от дълбока криза производител на мобилни телефони Nokia е пропаднал много по-дълбоко в червената зона през първото тримесечие на годината, отколкото се очакваше, пише BBC.

Оперативната загуба за периода възлиза на 1,34 млрд. евро, докато анализаторите очакваха минус 731 млн. евро. след предупреждението за резултатите от миналата седмица. Продажбите са намалели с почти една трета до 7,35 млрд. евро, което е в рамките на очакванията.

Почти няма нито един регион в света, където приходите на Nokia да остават поне стабилни. Най-малък е спадът в Латинска Америка - 3%. В основния район - Европа, продажбите са отчели спад от 35% на годишна база, а на растящия иначе пазар в Китай приходите се сриват със 70%.

С 82,7 млн. единици компанията е продала с една четвърт по-малко устройства. Пада и средната цена на мобилен телефон от марката – с 22 на сто до 51 евро. 

На 11-и април финландският концерн предупреди, че първото тримесечие е преминало по-зле от очакванията преди всичко в основното направление „Устройства + Услуги“. Приходите от това подразделение са отчели спад от 40% до 4,25 млрд. евро. За второто тримесечие не се очаква подобрение. 

През миналата година Nokia обяви стратегическо партньорство с Microsoft, което ще отдалечи концерна от собствената му операционна система Symbian в полза на операционната система Windows. 

Главният изпълнителен директор на Nokia Стивън Елъп заяви, че бизнесът се намира в преход след трудното първо тримесечие.

Nokia не може да се справи с конкуренцията, особено на важните развиващи се пазари Индия, Близкия Изток и Китай. От представения наскоро модел Lumia, който се задвижва от операционната система на Microsoft, са продадени малко повече от 2 млн. екземпляра. Устройството беше пуснато на пазара през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
MS ще си купят нова компанийка. Евала на чичо Бил, сега ще пробва да се бори с ябълката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още