IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Зукърбърг лично е свалил цената за покупката на Instagram двойно

Той е заявил на основателя на компанията, че намира 1% от стойността на Facebook за справедлива цена, пише WSJ

16:29 | 19.04.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Марк Зукърбърг лично е свалил цената за покупката на Instagram двойно

Когато преди броени дни най-голямата в света социална мрежа Facebook обяви, че придобива платформата за снимки Instagram за 1 млрд. долара, цената накара много анализатори да повдигнат учудено вежди. А сега се оказва, че малката фирма е искала дори двойно по-висока цена, пише Wall Street Journal.

Според публикацията във влиятелната медия основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг сам е договарял условията по сделката и е свалил двойно цената. 27-годишният мениджър е договорил придобиването по време на няколко срещи с основателя на Instagram Кевин Систром, пише още Wall Street Journal. 

Още от миналото лято Зукърбърг е обмислял сделка за Instagram. Последният прилив на милиони нови клиенти към услугата за снимки най-накрая го е подтикнала в началото на април да предложи твърда цена.

Фактът, че основателят на Facebook е приключил цялата сделка в рамките на само няколко дни, вече е известен. Новият вестникарски материал сега показва, че в крайна сметка Зукърбърг и Систром са договорили придобиването практически собственоръчно. Бордът на Facebook само е бил информиран, когато основите параметри вече са били определени. 

В Instagram потребителите могат да споделят снимки с приятелите си - функция, която Facebook също предлага. Все пак Instagram успя да създаде своя ниша - за 18 месеца минималистичното приложение за iPhone си спечели почти 30 млн. потребители. В началото на април приложението пусна версия за Android и още от първия ден бе изтеглено в милион екземпляра.

Цената на сделката за Instagram през последните дни става обект на все по-силна критика. Компанията няма продажби и разполага с едва десетина разработчици. 30-те милиона потребители изглеждат доста малко на фона на 850 млн. абонати във Facebook. Козовете на Систром обаче са изключително бързият растеж и загрижеността на Facebook, че може да пропусне бума в мобилния сектор.

Зукърбърг, който е искал да плати по-голямата част от цената с акции, е избрал необичаен начин, за да намали исканата сума. Той е питал директно Систром на колко оценява Facebook и е заявил, че намира 1% от сумата като справедлива цена за Instagram.

Самият Систром държи 45% от създадената от него компания и така ще извлече най-голяма полза от милиардната сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mupo
преди 12 години
Така става като правиш бизнес в държава която си печата колкото пари и трябват, когато и потрябват и въпреки това не предизвиква безумна инфлация понеже цял свят работи с нейните хартийки......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Да, явно е постигнат нов връх в капиталистическите теории...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
Една безполезна компания придобива друга безполезна компания срещу собствените си акции. Голяма новина ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още