IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Китай даде зелена светлина на Google за Motorola Mobility

Най-важното условие е било уверението на Google, че Android ще остане безплатна и отворена операционна система

13:15 | 21.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Google може да придобие Motorola след разрешението и на Пекин.&nbsp;<em>Илюстрация: Ройтерс</em></p>

Google може да придобие Motorola след разрешението и на Пекин. Илюстрация: Ройтерс

Като последна инстанция и китайската агенция за защита на конкуренцията даде зелена светлина за придобиването на Motorola Mobility от страна на Google, предава Ройтерс. Още преди месеци разрешение за сделката дадоха Европейската комисия и САЩ.

Днес и търговското министерство в Пекин след осем месеца на размисъл разреши кооперирането между американския производител на мобилни телефони и интернет концерна на най-големия интернет пазар в света – китайския.

Все пак има някои условия, за да се стигне до окончателното приключване на сделката за 12,5 млрд. долара, поясни министерството в понеделник. Така например Android трябва да остане безплатна и отворена операционна система. При проверката на документите надзорните власти в Китай са се занимавали преди всичко с въпроса как сделката ще се отрази на конкуренцията в областта на операционните системи за смартфони и таблети. 

Google обаче е уверила китайските власти, че Android ще продължи да бъде лицензиран като безплатна и отворена мобилна операционна система и нито един производител на мобилни телефони няма да бъде дискриминиран. 

Google се надява благодарение на Motorola и нейните 17 000 патента да засили позициите си в патентните спорове срещу Apple и Microsoft. И двата концерна в миналото нападаха в съда партньори на Google, които ползват нейната операционна система Android. Microsoft успя да уговори всички значими производители на смартфони с Android, с изключение на Motorola, да плащат лицензни такси.

Сега конкурентите се опасяват от злоупотреба с патенти от страна на Google. Този фактор играе централна роля при разследванията на картелните власти в Европа и САЩ. Google обаче успя да ги спечели на своя страна с уверението, че ще предложи патентите на Motorola при разумни и справедливи условия за лиценз.

И в Китай Google се задължи да изпълнява задълженията на Motorola Mobility по отношение на т. нар. справедливи, разумни и недискриминационни условия на споразумението FRAND - fair, reasonable, and non-discriminatory terms. Министерството ще продължи да наблюдава пазара и ще прецени отново паазрната ситуация след пет години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още