IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

StatCounter: Chrome вече е най-популярният браузър в света

В САЩ най-популярен остава Internet Explorer на Microsoft

10:23 | 22.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
StatCounter: Chrome вече е най-популярният браузър в света

Интернет браузърът на Google Chrome за първи път има повече потребители в света отколкото Internet Explorer на Microsoft. Това става ясно от статистиката на американската компания за пазарни анализи Statcounter, цитирана от Venturebeat.

Според последната статистика в седмицата между 14 и 20 май делът на потребителите на IE пада от 44 на 31,9% на годишна база. Делът на ползващите Chrome се покачва от 19,4 на сто преди година до 32,8 на сто.

В световен мащаб използването на Firefox пада леко от 29,2 до 25,5%. Safari на Apple с дял от 7,1% (преди това 5 на сто) е доста под десетпроцентовата граница, но значително преди Opera, който с 1,8% остава стабилен за последната година.

Статистиката обаче не се приема за съвсем меродавна, защото методологията на StatCounter се различава от тази на останалите анализатори на браузъри. Той брои достъпа в мрежата си, но без да ги коригира, за да компенсира географските вариации. Освен това анализаторите отчитат и предопределените сайтове, за които Chrome зарежда, когато очаква, че потребителят иска да ги посети. Но остава неясно колкото от тези сайтове действително се зареждат.

Ако се броят, както прави и StatCounter, всички версии на браузъра, то в Европа все още лидер е Firefox. 30,6% от потребителите на Стария континент използват приложението с отворен код. Но предимството пред конкуренцията е малко - Internet Explorer има с 1,4% по-ниско ползване от Firefox, а Chrome е само на 1,5 пункта по-назад.

В САЩ пък Internet Explorer на Microsoft заема лидерската позиция. Според StatCounter 37,81% се падат на Microsoft, а 23,83% - на Google.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още