IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завесата пред новите интернет адреси се вдига

Започва голямата свобода в интернет – поне тази на адресите в мрежата

13:15 | 13.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Завесата пред новите интернет адреси се вдига

Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси (ICANN) ще разкрие кои са кандидатите за генеричните домейни от горно ниво (gTLDs) – свободно избираеми URL адреси, които трябва да допълнят вече наложилите се етикети като .com или .org, предава AFP.

Над 1900 заявления са получени от началото на годината в ICANN, която говори за „крайъгълен камък в историята на интернет". В бъдеще фирми и организации ще могат да оперират под собственото си име цели интернет области с различни сайтове.

В момента над 2,2 млрд. души навигират в интернет, като достигат до целите си чрез уеб адреси. Бързото нарастване на броя потребители накара ICANN да въведе и т. нар. gTLD адреси. От 12-и януари заинтересованите лица можеха да дават заявки за имената. Първоначално срокът бе до края на април, но бе удължен с един месец. 

Има и още едно революционно нововъведение – за първи път адресите може да се състоят и от нелатински букви, като например кирилица или арабски символи.

Предложението за либерализацията на окончанията бе направено за първи път през 2005 г., като бе прието едва през юни 2011 г., след като базираната в Париж ICANN се наложи над опасенията, че това може да доведе до хаос в мрежата.

„Възможно е да има объркване, но то ще е краткотрайно“, обяви тогава членът на Управителния съвет на организацията Себаситен Баколе.

За да се предотвратят спекулациите със заявки за имена на известни марки, от  ICANN обещаха да внимават при по-популярните имена. Оспорваните домейни ще се разиграват на търг и ще се дават на предложилия най-висока цена, макар че ще има случаи авторските права да гарантират неприкосновеност. ICANN обаче си запазва правото да отхвърля молби на основание "морал и обществен ред", като в този случай споровете ще  се отнасят до международен арбитражен комитет. 

За разлика от досегашната регистрация на домейни, сега купувачите получават не само уеб адрес, но и част от интернет инфраструктурата. Собствениците на TLD ще действат и като самостоятелни интернет оператори за своята област с адреси, като за тази цел трябва да разполагат с техническа инфраструктура.

Очаква се първите адреси с новите окончания да се появят в онлайн пространството през 2013 г. Някои желания вече станаха известни. Така например американският интернет гигант Google заяви, че иска да запази адресите .google и .youtube. Освен това концернът се опитва да запази адреси с креативен потенциал като .lol. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още