IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симбиозата на медийните канали е в основата на бъдещето

Макар и зараждаща се, мобилната реклама е ключова за развитието на българския пазар, смята експерт

14:10 | 14.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Симбиозата на медийните канали е в основата на бъдещето

Допреди няколко години рекламният бизнес в Европа растеше по-бързо от средния ръст на икономиката. Сега не е така - оказа се, че ако икономиката расте, то не е задължително и рекламата да расте. Нe обаче и в България. Ако тук икономиката се възстанови и рекламата ще тръгне нагоре.

Тази теза разви Даниел Кнап, директор на отдел „Рекламни анализи“ в IHS Screen Digest, в рамките на  конференция за интернет и нови технологии Webit. По думите му макроикономическият успех на страната корелира пряко с рекламните бюджети. 

Според Кнап българският рекламен пазар се движи преди всичко от телевизиите, въпреки че тв рекламата е под 50% от целия рекламен микс. Въпреки това обаче пазарът в страната не е толкова зависим от телевизионната реклама, колкото са руският и турският, смята експертът.

„Трябва да разберем как различните медии влизат в интеракция една с друга, защото именно симбиозата на медийните канали е в основата на бъдещето“, каза още Даниел Кнап. 

Макар и тепърва да се заражда, мобилната реклама е ключова за развитието на българския пазар, заяви от своя страна Тимотей Гала, изпълнителен директор на Httpool.

По думите му именно онлайн рекламата тласка пазара до стойностите от преди икономическата криза и пика през 2008 г.

Мнението му се доказва и от статистиката. Световният пазар на мобилна реклама (брутен обем) през 2011 г. е оценен на 3,8 млрд. евро, показва публикуваният миналата седмица доклад на IAB. Според анализаторската компанния Econsultancy пък над 77% от изследваните компании планират да увеличат инвестициите си в мобилна реклама през тази година. А по данни на Mobile User Experience Trends Briefing потребителите с мобилни телефони в световен мащаб са достигнали 86% от населението на земята.

„Ще ви издам една тайна - тайната на ефективната реклама. Инвестирайте парите си там, където получавате резултати“, каза още Гала.

Тази тенденция се вижда и при банковите услуги. „Мобилните разплащания ще съставляват 15% от плащанията с карти до 2013 г.", поясни Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България. По думите ѝ 3% от общия разход е с Visa карти, като един на всеки 33 лева в страната се плаща с карти в момента. „Веднъж щом клиентът направи електронно разплащане, няма как да се върне назад", твърди още Райчева.

Investor.bg e медиен партньор на Webit. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още