IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google предизвиква Amazon в „облака“*

Клиентите ще могат да наемат около 770 000 процесора едновременно

15:10 | 29.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	И Google скочи в &quot;облака&quot;.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

И Google скочи в "облака". Снимка: Ройтерс

Американският онлайн гигант Google навлиза на пазара за изчислителни облаци и ще предоставя на своите корпоративни клиенти в бъдеще компютри и място за съхранение в многото си центрове за данни по целия свят, пише Wall Street Journal.

Действието е насочено директно срещу уеб пионера и лидер на пазара на изчислителни облаци Amazon, както и срещу по-мудните в това отношение Microsoft и HP.

В демонстрация по време на конференцията за разработчици Google I / O в Сан Франциско 600 000 процесори от центрове за данни на Google работиха заедно над изчисление на сложни взаимовръзки между човешките клетки на генома. А резултатът е налице само след секунди, вместо обичайните часове или дни, ако се използва собственият хардуер на Института по системна биология, който обхваща до 4000 ядра. 

Преди всичко по-малките компании и стартиращи предприятия вече използват под наем изчислителна мощ в мрежата, a днес в Силициевата долина на практика почти всички стартиращи фирми работят без собствен физически сървър.

Точният брой на центровете за данни и сървъри в империята на Google е строго пазена тайна, но клиентите ще могат да наемат около 770 000 процесора едновременно, заяви в четвъртък в Сан Франциско концернът. Цените на услугите не бяха оповестени.

Пазарен лидер в предоставянето на компютърни услуги в интернет е Amazon.com. Гигантът в търговията на дребно обаче крие финансовите си резултати от това разделение под дефиницията „други", така че може само да гадаем колко е оборотът. Във всеки случай той изглежда расте значително.

През първото тримесечие на 2011 г. другите продажби са били в размер на 311 млн. долара, докато през първото тримесечие на 2012 г. вече са над 500 млн. долара, което представлява увеличение от почти 60%. Общите приходи за тримесечието са нараснали само с 34%. Пазарните изследователи от IDC смятат, че приходите на Amazon от изчислителни облаци тази година ще надхвърлят границата от 1 млрд. долара.

Новата конкуренция в Силициевата долина ще засегне също така производителите на компютри и сървъри като HP и Dell. Така наречената „виртуализация“, преминаването на изчислителната мощност от собствения център за данни в „облака“, вече предвижда спад в продажбите на сървъри и персонални компютри. Затова Hewlett Packard и Dell работят в бързо темпо по посока това самите те да станат надежден доставчик на изчислителни облаци, за да не загубят своите корпоративни клиенти.

Със своята услуга Azure и Microsoft се превърна в доставчик на „облак“. И в Редмънт обаче мълчат за данните от продажбите или печалбата. Според анализатори обаче Microsoft е далеч зад Amazon. Облачни стратегии наскоро обявиха и SAP и Oracle.

* „Облакът“ е термин, обозначаващ използването на споделени ресурси, софтуер и информация, предоставяни на компютри и други устройства чрез интернет.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още