IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Olympus спешно търси партньор

Компанията води преговори с FujiFilm Holdings и японския гигант Sony

16:38 | 09.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Olympus спешно трябва да получи свежи пари, за да оцелее. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Olympus спешно трябва да получи свежи пари, за да оцелее. Снимка: Ройтерс

След милиардния счетоводен скандал японският производител на камери и медицинска техника Olympus попада в омагьосан кръг. Тенденцията за намаляване на финансовата стабилност на компанията повишава натиска най-накрая да се намери добър от финансова гледна точка партньор.

В края на юни акционерният капитал се е равнявал на едва 2,2 на сто от активите на компанията, след като три месеца по-рано все още бе 4,6 процента, обяви компанията в четвъртък. Като здравословно финансово състояние анализаторите определят прага от 20 процента.

След пет години концернът планира да достигне 30%. За да се достигне първоначално равнището от 10%, концернът по собствени данни има нужда от свежи пари в размер на 50 млрд. йени (около 516 млн. евро). Olympus се нуждае от капиталовата инжекция преди края на финансовата година през март, казва мениджърът Ясуо Такеичи пред Ройтерс. Затова компанията продължава многобройните си разговори с потенциални партньори.

„Не мога да обясня в детайли защо преговорите отнемат толкова много време“, казва Такеичи. Но постепенно анализаторите започват да губят търпение. „Те трябва да направят нещо и то спешно. Защо са толкова спокойни“, пита Нанако Имазу, експерт от CLSA Asia Pacific Markets в Tokio.

За да се подобри балансът, Olympus е започнал преговори с FujiFilm Holdings и родния гигант Sony. Според информация на запознати със случващото се разговорите за придобиване на дял от страна на Sony са в краен стадий.

През миналия месец пък специализираният в медицинска техника концерн Terumo обяви, че в замяна на финансова инжекция от над 50 млрд. йени ще иска да създаде общо дружество с Olympus. През миналата седмица обаче Terumo изненада анализаторите със съдебен иск срещу Olympus, защото при подписването на по-ранно споразумение за партньорство компанията е прикрила счетоводните си измами.

В създадената преди 93 години Olympus в продължение на дълги години за били прикривани загуби за над 134,8 млрд. йени (1,38 млрд. евро) с помощта на надути сделки за поглъщане. През септември тогавашният изпълнителен директор на концерна Майкъл Уудфорд разкри, че компанията е платила огромни суми за консултантски услуги, които никога не са били обявени.

Освен това Olympus е плащала на малки японски фирми, които да прикриват загуби още от 90-те години на миналия век. По-късно Уудфорд беше уволнен и в момента води съдебно дело срещу корпорацията.

През юни Olympus обяви, че ще съкрати 2700 свои служители. Работните места се равняват на 8% от персонала на компанията, като плановете са те да бъдат постепенно закривани до март 2014 г. Освен това компанията планира да се освободи от 40% от своите 30 фабрики в целия свят. Като начало концернът ще продаде до края на годината завода си във Филипините, а през следващите две години ще продаде имоти, които не използва.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още