IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дори съоснователят на Facebook разпродава акции

Дъстин Московиц е продал 450 000 акции за 8,8 млн. долара

21:28 | 22.08.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все повече ранни акционери във Facebook пласират акциите си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все повече ранни акционери във Facebook пласират акциите си. Снимка: Ройтерс

Разпродажбите на съществуващите акционери на Facebook продължават. Сега става ясно, че бившият съквартирант на Марк Зукърбърг и съмишленик от началото на ерата на социалната мрежа осребрява някои от своите акции. Дъстин Московиц е получил за дяловете си около 8,8 милиона долара (7,1 милиона евро), като става ясно от съобщение на американската Комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC).

За разлика от родения в Германия инвеститор в компании от Силициевата долина Питър Тийл, който продаде по-голямата част от акциите си във Facebook, при Московиц не може да се каже, че става дума за излизане. Той се е разделил само с 450 000 от своите общо 133,7 млн. акции, може би защото се нуждае от свежи пари. Оставащият му пакет от акции в социалната мрежа се оценява в момента на 2,6 млрд. долара тежки.

Московиц е считан за най-младия милиардер в САЩ, с осем дни по-млад от Зукърбърг. Той е третият служител на Facebook и съквартирант на Марк Зукърбърг в Харвард. Въпреки състоянието си той ходи на работа с велосипед и лети в икономична класа. Роден във Вашингтон, Московиц среща съоснователя на Facebook в Харвард през 2004 г. Двамата създават сайта в стаята си.

Две седмици по-късно близо 70% от студентите в Харвард имат регистрация, а след два месеца сайтът се разпростира във всичките осем университета от т. нар. “Бръшлянова лига” – най-добрите по източното крайбрежие на САЩ. Московиц става вицепрезидент и главен технологичен директор, като отговаря за архитектурата на сайта и е отговорен за мобилната стратегия и развитието. През 2008 г. той напуска Facebook, за да основе Asana, софтуерна компания, която да е ориентирана към нуждите на бизнес потребителите на социални мрежи. 

За разлика от бившия си съквартирант Зукърбърг Московиц не се разделил с нито една акция при борсовия дебют. Предвид падащия курс обаче съоснователят очевидно се е предал. През изминалата седмица той е конвертирал своите 7,5 милиона силни акции от клас Б с право на глас Б в свободно търгуеми акции от клас А. Без първоначалната продажба сега той може да превърне още 7,05 млн. акции в пари.

Брокерите в момента следят изкъсо кой продава акции на Facebook. В предварителния пазар в сряда акцията поскъпва с половин процента до 19,28 долара. В сравнение с емисионната си цена при IPO-то  през май тя губи около половината от стойността си.

Кои са големите акционери в социалната мрежа вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mrvip
преди 11 години
Ако беше прочел статията, щеше да забележиш, че е продал 0.3% от акциите на Фейсбук, които притежава. Оставил си е само 99.7% за зор-заман...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Vola.X
преди 11 години
Добър ход на Московиц. Няма за какво, да държи нещо от нищо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още