IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei може да промени плановете си за IPO в САЩ

Съмненията на американците, че компанията има връзки с китайските военни, може да я накарат да предпочете Хонконг за публичното предлагане

10:27 | 09.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският концерн се опитва да стане по-прозрачен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският концерн се опитва да стане по-прозрачен. Снимка: Ройтерс

Китайският телекомуникационен концерн Huawei Technologies Co. планира да пласира акциите си на борсата в САЩ, но след като законодателите във Вашингтон смятат, че китайският производител на телекомуникационно оборудване представлява заплаха за националната сигурност, може би за компанията е по-добре да погледне към Хонконг, или дори Лондон, пише The Wall Street Journal.

Миналата седмица WSJ вече писа, че Huawei се е допитала до инвестиционните банки за съвет за издаване на акциите, тъй като компанията търси начини да стане по-прозрачна и да подобри шансовете си за спечелване на големи договори на пазари като САЩ.

Банкерите обаче смятат, че след като другият голям китайски производител на телеком оборудване ZTE Corp. вече е листнат на борсата в Хонконг, градът може да стане естествено място и за IPO-то на Huawei. Централният офис на компанията се намира съвсем близо до границата – в Шънджън, а инвеститорите в Хонконг харесват листванията на китайски компании.

"Не бих се изненадал, ако (Huawei) решат, че Хонгконг би бил по-подходящ за тях пазар предвид някои от въпросите, пред които те са изправени другаде", заяви Кристофър Бетс, партньор в офиса в Хонконг на международната адвокатска кантора Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom. "Аз не виждам защо Хонконг не би приветствал телекомуникационен производител на оборудване от континенталната част на Китай".

Базиран в Хонконг банкер заяви, че банката му многократно е съветвала през последните десет години Huawei да обсъди листване в Хонконг. Като производител на телеком оборудване Huawei се различава от китайските интернет компании, които се появяват на американски борси, за да се възползват от интереса на американските инвеститори към акции с потенциал за висок ръст, каза банкерът.

САЩ междувременно изглеждат все по-трудно място за листване на Huawei. Huawei е вторият най-голям доставчик в света на телеком оборудване след шведския Ericsson, но проблемите със сигурността, произтичащи от твърденията, че компанията има връзки с китайските военни, са възпрепятствали неговия достъп до големите поръчки в САЩ. Huawei многократно отрече, че поддържа каквито и да е връзки с военните.

В доклада на американска парламентарна комисия се препоръчва Huawei да бъде обезкуражаван да прави инвестиции и придобивания в САЩ. Потенциалните клиенти трябвало да "намерят друг доставчик, ако държат на неприкосновеността на личния живот на своите клиенти", казва конгресменът Майк Роджърс в предаване на американска телевизия. Под негово ръководство комитетът следвало да оцени доверието към китайските компании. Докладът все още не е публикуван официално. Говорител на компанията отхвърли обвиненията, като нарече съмненията в националната сигурност „безпочвени“.

Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още