IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft отчете спад на приходите и печалбата преди пускането на Windows 8

Продажбите на софтуерния концерн намаляват с 8% за тримесечието, а печалбата се свива с 22% на годишна база

09:10 | 19.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Microsoft отчете спад на приходите и печалбата преди пускането на Windows 8

Броени дни преди старта на новата операционна система Windows 8, производителят ѝ Microsoft претърпя сериозен неуспех. Тъй като актуалният Windows 7 се продава доста трудно и целият пазар на PC отслабва, консолидираните продажби през първото фискално тримесечие (юли-септември) намаляват с 8% до 16 млрд. долара (12,2 млрд. евро).

„Като се има предвид икономическата ситуация и ситуацията на пазара на персонални компютри, данните на Microsoft са доста респектиращи“, казва анализаторът Даниел Ивс от FBR Capital Markets.

През миналата седмица пазарните анализатори от IDC заявиха, че глобалният PC пазар се е свил през третото тримесечие с 8,6 на сто.



Печалбата на софтуерния производител се свива с 22% от 5,74 до 4,47 млрд. долара, както обяви снощи в Редмънд, Вашингтон, компанията. Печалбата на акция е от 53 цента спрямо 68 цента през същия период на миналата година.

Анализаторите вече очакваха, че много клиенти ще изчакат новия Windows 8, или ще се откажат от закупуване на компютър през тази година за сметка на мобилни устройства, като таблети и смартфони. Но такъв рязък спад в продажбите, не бе очакван от никого. Средно статистически анализаторите очакваха печалба от 56 цента на акция и приходи от 16,42 млрд. долара. В следборсовата търговия цената на акциите падна с 2%.

"Пускането на Windows 8 е началото на нова ера за Microsoft", заяви главният изпълнителен директор Стив Балмър. Това е най-важната премиера от много години насам: заедно с операционната система за персонални компютри идва и версия за смартфони и таблети. Преди дни стана ясно, че Microsoft иска да гарантира успешното стартиране на Windows 8 с десетцифрен рекламен бюджет. Бюджетът за маркетинг е в рамките на 1,5-1,8 млрд. долара и това ще бъде най-мащабното въвеждане на продукт на пазара до момента в технологичния сектор.

Именно при мобилните устройства Microsoft изостава далеч зад конкурентите си. Затова толкова много зависи от Windows 8. Операционната система, чийто търговски цвят съдържа пъстри и различни по големина кутии за стартиране на програми, ще бъде пусната в продажба на 26-и октомври.

Паралелно излизат координирани нови версии на програмите Office, сървърен софтуер и браузъра Internet Explorer. "Инвестициите, които са направени в продължение на няколко години, вече започват да се изплащат", каза Балмър. Той обеща изключително оборудване и услуги.

Но Балмър първо трябва да приучи инвеститорите към силното свиване на бизнеса с Windows: продажбите на отдела са намалели с 1/3, печалбата се свива наполовина. Дори в така наречената „бизнес дивизия“ на офис програмите ръстът се забавя. А това са най-важните стълбове за Microsoft.

Като машина за харчене на пари, както и през предходните тримесечия, се изяви интернет бизнесът около търсачката Bing и портала msn.com. Тук Microsoft отчита оперативна загуба от 364 млн. долара в резултат на ожесточената конкуренция с пазарния лидер Google. Бизнесът около игралната конзола Xbox отчита малка печалба от 19 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
krist
преди 11 години
Когато някой прави крачка назад - не означава, че отстъпва позицията си, а по-скоро, че се засилва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още