IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще плати дивидент за пръв път от 17 години

Акционерите ще получат по 2,65 долара на ценна книга, а общата сума за разпределяне е около 2,5 млрд. долара

16:37 | 15.11.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Apple ще плати дивидент за пръв път от 17 години

Американският технологичен гигант Apple Inc започва днес изплащането на дивиденти на акционерите на обща стойност около 2,5 млрд. долара, или 2,65 долара на акция, се посочва в съобщение на официалния уебсайт на компанията, цитирано от РИА Новости. За последен път Apple е изплащала дивиденти през 1995 г.

През март тази година компанията обяви и планове за обратно изкупуване на акции на стойност 10 млрд. долара. За следващите 3 години Apple планира да върне на инвестиралите в нея общо около 45 млрд. долара.

При оповестяване на финансовите резултати в края на октомври ръководството на компанията обяви, че разполага с около 121,4 млрд. долара в кеш и ценни книжа, които могат да бъдат продадени бързо.

Акциите на компанията обаче в последно време се обезценяват, като пазарната ѝ капитализация се сви до нивото си от март и е около 505 млрд. долара – с около 120 млрд. долара под достигнатата стойност през септември.

Въпреки това Apple запазва статута си на най-скъпата публична компания в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
vallman
преди 11 години
Очевидно компанията няма добри възможности за иновации. Възвращаемостта на капитала от инвестиции в нови продукти е оценена по-ниско от цената на капитала. Мениджмънта е пренуден да рапределя дивиденти защото няма в какво да инвестира кеша. Инвеститорите калкулират тази информация и затова акцията падна през последните месеци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mr_crash
преди 11 години
Ихааа! Огризката от ябълката за акционерите!$2.56 на акция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още