IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple, Microsoft и Adobe ще обясняват ценовата си политика в Австралия

Компаниите предлагат продуктите си в страната на многократно по-високи цени

17:52 | 11.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Apple, Microsoft и Adobe ще обясняват ценовата си политика в Австралия

Австралийските законодатели са призовали Apple, Microsoft и Adobe Systems да дадат обяснение защо продават продуктите си в Австралия на много по-високи цени, отколкото в други държави.

Официалната призовка е направена от комисията по инфраструктура и комуникации на долната камара на парламента, предава Ройтерс.

И трите дружества преди това са отказали доброволно да направят изявление за своята ценова политика в рамките на стартирала обществена дискусия. Парламентарната комисия насрочи общественото обсъждане за 22-и март в Канбера.

"Тази призовка е важна стъпка, но по-добре да не бяха ни принуждавали да я правим", коментира лейбъристът Ед Хюсик. "Тези компании трябва да са готови да сътрудничат и да проявяват по-голяма откритост и прозрачност в ценовата си политика. Вероятно за първи път в света тези ИТ компании ще бъдат помолени от австралийския парламент да обясняват защо предлагат на толкова по-високи цени продуктите си в Австралия, отколкото в САЩ".

"Австралийците разбират, че ние сме ограбвани", казва Алън Кирлкенф, директор на потребителската организация Choice. "Ние вярваме, че е крайно време тези дружества да вземат това под внимание и да започнат да работят на австралийския пазар по справедливи цени“.

Призовките са дадени в рамките на парламентарно разследване, което започна през април миналата година, а въпросът е защо потребителите в Австралия трябва да плащат повече за изтегляне на софтуер, отколкото в други страни.

Специално внимание по време на дебатите заслужи съобщението на Adobe, че Creative Suite струва няколко стотин долара повече, отколкото в САЩ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още