IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ipad ще изостане от таблетите с Android през тази година

От изследователската компания IDC повишиха прогнозата си за продажбите на таблети през 2013 г. до 190,9 млн. броя

10:25 | 13.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Ipad ще изостане от таблетите с Android през тази година

Продажбите на iPad на Apple Inc ще изостанат през тази година от нарастващото разнообразие от таблети с платформата Android на Google Inc за пръв път, тъй като устройствата с по-малки размери стават все по-популярни сред потребителите, посочват в свой анализ от изследователската компания International Data Corp (IDC), цитирани от Ройтерс.

Очакванията са доставките на iPad да обхванат 46% от пазара през 2013 г. при 51% през миналата, отбелязват от IDC. Устройствата с Android се предвижда да увеличат пазарния си дял до 49% през тази година от 42% през миналата.

От IDC повишиха и прогнозата си за продажбите на таблети през 2013 г. до 190,9 млн. броя, докато предишното им предвиждане бе за 172,4 млн. броя. По данни на компанията през миналата година продажбите на таблети са нараснали до 128,3 млн. броя от 72 млн. през 2011 г.

Nexus 7 на Google и Kindle на Amazon.com Inc, който ползва собствена версия на Android, са осъществили най-голям пробив сред потребителите през 2012 г. През ноември пък Apple предприе атака на пазара на таблетите с по-малки размери чрез iPad mini.

„Eдин от всеки два таблета, доставени през настоящото тримесечие, е бил с размер на екрана под 8 инча. От гледна точка на продажбите очакваме делът на по-малките таблети да продължи да нараства през 2013 г. и след това“, изтъкват в свое съобщение от IDC.

През миналия месец от Hewlett-Packard Co обявиха представяне на таблета Slate 7, работещ под Android – звездата в усилията на компанията да извоюва пазарен дял при мобилните устройства и да понижи зависимостта си от свиващия се пазар на персонални компютри.

От IDC прогнозират, че таблетите с платформата Windows 8 на Microsoft Corp. ще увеличат пазарния си дял до 7,4% през 2017 г. от 1% през миналата година. Но таблетите с операционната система Windows RT, която не е съвместима с по-стария софтуер под Windows, ще останат с пазарен дял под 3% до 2017 г., добавят от изследователската компания.

„Потребителите не приемат ценовото предложение на Windows RT и в дългосрочен план смятаме, че Microsoft и нейните партньори биха направили по-добре, ако съсредоточат вниманието си върху подобряването на Windows 8“, обосновават се от IDC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още