IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung навлезе в четвъртата галактика

С новия си модел смартфони Galaxy S4 корейците залагат преди всичко на софтуера

09:06 | 15.03.13 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В нощта срещу петък корейският производител на потребителска електроника Samsung представи най-новия си смартфон Galaxy S4 и отново изостри конкурентната битка с Apple.

По време на цветнo събитие в Radio City Music Hall в Ню Йорк Samsung подчерта преди всичко новите функции на софтуера на Galaxy S 4.

Потребителят вече не трябва задължително да докосне екрана на своя смартфон, ако иска браузърът да преминете през уеб страница или да види края на имейл – чрез функцията Smart Scroll това може да се случи чрез леко движение на китката. Освен това устройството може да се контролира, поне в някои случаи, само с движението на очите.

В допълнение, Samsung включва нова функция, която компанията нарича "Air Gesture". С жест на ръката може да се разглежда уебсайт, дори на повикване телефонът може да отговори дори без докосване на екрана. Компанията е разработила и софтуер, който може да наблюдава здравето на потребителя. S4 е снабден с датчици за измерване на температурата и влажността.

Поддържат се и очакваната екстра Smart Pause, която позволява стопиране на гледано видео на пауза, докато погледът на потребителя се е отместил, и го пуска отново, щом го погледне отново.  Но това не е всичко -  апаратът разполага и с универсален преводач, който е полезен и при разговор, но по отношение на поддържаните езици все още има доста за наваксване.

Представена бе и програма за управление на медийното съдържание, която донякъде наподобява iTunes на Apple. С наречената Samsung Hub услуга потребителите могат да купуват и организират филми, игри и книги. Тази стъпка не е неочаквана. В крайна сметка Apple отбелязва толкова успехи със своя iPhone не на последно място заради това, че устройството е част от по-голяма екосистема от съдържание, хардуер и софтуер.

По отношение на хардуера корейците също са доста щедри. Galaxy S4 идва с малко по-голям дисплей от предшественика си. Вместо с 4,8-инчов дисплей, сега апаратът е с петинчов екран. S4 губи по малко от дебелината и тежестта си. Вместо 8,6, сега той е дебел едва 7,9 милиметра, а тежестта е намалена от 133 на 130 грама.

Гъстотата на пикселите е 441 ppi. Корпусът е от поликарбонат, а за функционирането на устройството се грижи процесор с 8 ядра на 1,6 GHz честота Samsung Exynos 5 Octa, но ще има и пазари, където смартфонът ще бъде с четириядрен процесор  Qualcomm S4 Pro на 1,9 GHz. Оперативната памет е 2 GB, устройството разполага с microSD слот под капака за до 64 GB памет, а вградената е 16, 32 или 64 GB.

Основната камера може да прави снимки с максимална резолюция от 13 МР, а отпред има втора помощна камера с 2 МР резолюция. Устройството поддържа и новата функция Dual Camera, с която може да се използват и двете камери, за да заснеме и фотографът в кадрите.

Другата новост е Sound&Shot, с чиято помощ се записва глас или звук към дадена снимка. Камерата е в състояние да направи цели 100 снимки за 4 секунди и да наслагва няколко снимки в един кадър. 

"Допълнителните функции и услуги на новия Galaxy S 4 ще помогнат на Samsung  да защити позицията си на технологичен пионер в смартфон бизнеса", казва Нийл Моутсън, директор на Strategy Analytics. "Въпреки това пазарът на смартфони е изключително конкурентен. Всяко подобрение на хардуер и софтуер ще трае само няколко месеца до най-много година, след което конкуренцията ще навакса".

Samsung разчита главно на нови софтуерни функции, за да привлече нови клиенти на  пазара на смартфоните, който по първоначални експертни оценки през тази година ще расте по-бавно от преди. През 2011 г. продажбите на смартфони в световен мащаб са  се увеличили с 64%. Една година по-късно ръстът е само от 43 процента.

Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Да попитам нещо - от толкова много софтуери, има ли и някой може ли да препоръча такъв, който да чете текст (вкл. и най-вече български)? Омръзна ми да чета и бих предпочел да има софт, който да ми чете нещо, което му посоча от екрана. Това важи не само за телефон разбира се (където малкия екран затруднява повече четенето), но и за голям екран? ...И разбира се, за предпочитане е гласът на четящия софт да може да се избира - женски, мъжки, тембър и т.н. Ако може да говори и с гласа на някой любим артист например, ще е супер екстра. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 4
Longin
преди 11 години
пич, имам 8000 снимки от моя телефон за 2.5 години -от грандиозни места като Йелоустоун или Вегас , през продадени/купени стокикола от амазон, е-Бай и т.н, до най обикновенни информативни стоки от магазин - на етикети, продукти, и ли друго инфо което ме интересувало но несъм има писалка да си запиша на коляното - вместо това : "щрак с телефончето"ей такива снимки...и от първата категория поне 200-300 са из ФБ и приятели и познати са им се зарадвали или информирали...със сигурност не отговарят на "стандартите от професионален обектив"- какъвто абсолютно нямам и нямам желание да притежавам - с който нямам шанс да напраявя и 10 % от по горните снимки - просто защото не мога да си го сложа в джоба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
Mitaka
преди 11 години
Като цяло си прав за някои неща, но съжаление на доста рационално ниво. По голямата част от продажбите на смартфони не са решения базирани на логика .. Също съм сигурен че си разнасяш фотоапарата с 'телеобектив' навсялъде докато бягаш по работа или по нощните заведения ;) А мобилният интернет е за ползване в двежение, така че 5 инчовия диспрелей си е доста голям лукс всъщност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 6
driverf1
преди 11 години
До mos70:Да,бе,аз ще имам мобилен телефон с фотоапарат и сега специално ще се нагърбя да нося и ако щеш професионален фотоапарат.....,а като гледам май разликата вече не е съществена,освен на снимката с малък шрифт да изписва "снимано с КАНОН".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 11 години
За mos по принцип споделям мнението ти за особено многото безполезни неща по телефоните. Дори бих отишъл и по-надалеч за таблетите. Новите телефони ти дават една хубава възможност да носиш целия си бизнес с теб. Дори вече не е нужно да имаш всички файлове на картата си, благодерение на облачните услуги (ако им имаш доверие) и интернет връзка, чиято стойност вече пада доста. Колкото и да не съм фен на електронните четци, няма как да носиш с себе си 20-30-500 книги и да можеш да си четеш примерно докато пътуваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Андроида след като задмина iOS вече му трябва конкуренция за да му даде тласък. Неслучайно споменах Ubuntu идва и FireFox OS, андроида обаче има един усновен проблем - не е достатъчно отворен с изключение на Линукс ядрото, на което е построен. Ubuntu от друга страна носи наследството на отворените системи и дистрибуции на база линукс ядро, които са абсолютно достъпни и безплатни дори като изходен код. Всъщност точно този отворен модел е допринесъл до това, че в СС (свободен софт) дефакто няма работещи вируси и червеи, каквито има примерно за Андроид, както и за настолните Прозорци. Така, че нека да видим как ще разбута пазара дебюта на свободния Ubuntu.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 12
noko
преди 11 години
Същия пластмасов *** като предишните три със Андроид версия от преди 1 година ... и това е 'новия' телефон :)))Вземи Nokia N8 или Nokia 808 направи няколко снимки и ще видиш, че може и телефон да прави невероятни снимки ... Самсунга, че не може, не може ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 11 години
казваш - да си носим огледално рефлексния навсякъде че да са ми качествени снимките ? Тези устройства са бързи и удобни - никой не търси в тях кой знае каква функционалност . На който му трябва функционалност да си носи огледалния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Баба Меркел за икономии говори, зад океана, мастило не смогват да купуват...В Китай се вмирисват....Кнада и Скандинавията/изобщо северните страни/, остри демографски кризи. Глад и суша из Африката. Япония е в г..а ...Иначе, подема е страшен!Много се изговори за дълга Щатите към Китай, но скоро могат да изреват и Шейховете, тогава ще е интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Страааашен! Няма що!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още