IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът на Nasdaq за компенсации по IPO-то на Facebook е одобрен

Регулаторът не взема становище по въпроса дали борсата е нарушила законите или правилата около първичното публично предлагане

16:26 | 25.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Планът на Nasdaq за компенсации по IPO-то на Facebook е одобрен

Американската Комисия за ценните книжа и борсите (SEC) е одобрила плана, предложен от Nasdaq OMX за компенсиране на инвеститори, пострадали около нескопосаното първично публично предлагане на социалната мрежа Facebook, съобщи CNBC.

Според окончателно одобрения план Nasdaq предлага компенсации на обща стойност 62 млн. долара, след като първоначално главният изпълнителен директор на борсата Робърт Грейфелд предложи за одобрение 40 млн. долара.

От комисията посочиха, че макар предложението да не е в състояние да компенсира всички претенции за загуби, понесени заради проблеми с електронната система за поръчки и откази, то осигурява „значително по-големи компенсации“, отколкото биха могли да бъдат получени по други начини, предаде MarketWatch.

Според регулатора от Nasdaq са приложили обективен и прозрачен метод за преценка на претенциите.

Законодателството предпазва борсите от подвеждането им под отговорност за провал на първични публични предлагания, но от комисията бяха обявили, че ще позволят на Nasdaq да надхвърлят предишния таван по тези плащания в опит да компенсират загуби на инвеститорите, добавя CNBC.

Решението може да сложи край на продължителна драма, която изправи социалната мрежа срещу борсата и посредническите компании на Уолстрийт.

Големи банки с международна дейност като американската Citigroup и швейцарската UBS претърпяха сериозни загуби при първичното публично предлагане, осъществено на 18 май 2012 г. Загубите на UBS, които надхвърлиха 350 млн. долара, я накараха да заведе дело срещу Nasdaq, обвинявайки я за проблемите. Посреднически фирми като Citadel и Knight Capital загубиха приблизително по 30 млн. долара , като загубите на последната бяха един от проблемите, принудили я да приеме поглъщане от страна на конкурентите си от Getco.

Източници бяха заявили пред CNBC, че евентуално споразумение между Nasdaq и комисията за ценните книжа и борсите може да доведе до допълнителни глоби за борсовия оператор на стойност до 5 млн. долара. В официалното си изявление обаче от комисията обявяват, че няма да да вземат становище по въпросите дали Nasdaq е нарушила закон или правила, което може да спести бъдещи глоби на Nasdaq. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още