IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стриктният план на икономии спаси Blackberry

Компанията изненада всички и излезе на печалба от 98 млн. долара за четвъртото тримесечие

20:15 | 28.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стриктният план на икономии спаси Blackberry

Стриктна програма за икономии съхрани изпадналия в затруднения производител на смартфони BlackBerry от нови загуби. Управляваната от германеца Торстен Хайнс компания отчете за четвъртото фискално тримесечие (началото на март) печалба от 98 млн. долара (77 млн. евро). През същия период на миналата година концернът регистрира загуба от 125 млн. долара. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха намалена спрямо предишния период, но все още значителна загуба. 

Независимо от това, BlackBerry все още има да извърви дълъг път към бившата си слава. Приходите за тримесечието се свиват, и то със значителните 36% до 2,7 млрд. долара.

"Ние, в  BlackBerry, направихме много промени през последните години", каза Хайнс в четвъртък в централата на компанията във Ватерло, Канада. Той нареди съкращаването на 5000 от общо някогашните 16 500 работни места. Това даде възможност на компанията да намали силно разходите и да смекчи спада на продажбите.

Повратът се очаква да дойде от моделите с новата операционна система Blackberry 10. Хайнс представи в края на януари новия модел Blackberry Z10 с чувствителен на докосване екран, и Q10 с класическата за Blackberry клавиатура. Като цяло оценките и за двете устройства са положителни. Продажбите на важните пазари обаче започнаха преди дни, поради което канадската компания трябваше да разчита през почти цялото тримесечие на стари модели. От Z10 Blackberry е доставил над 1 млн. броя, а от предишните модели през изминалите три месеца са били продадени 5 млн. броя. За сравнение – през същото тримесечие Apple е продала 47,8 млн. iPhone, а при Samsung оценката е за 63 млн. броя смартфони.

На пазара данните се приеха нееднозначно. В предборсовата търговия в Ню Йорк акциите скочиха първоначално с 10%, след това обаче отчетоха спад от 4%. Това не се промени и от прогнозата че и през текущото първо фискално тримесечие концернът ще отчете печалба благодарение на намалението на разходите, подобрената дистрибуторска стратегия и по-високите маржове.

Междувременно Мтел обяви, че на 5-и април в обектите на оператора  ще се появи новият смартфон на BlackBerry - Z10. Операторът не даде конкретна информация за цените, но поясни, че BlackBerry Z10 ще се продава с новите тарифни планове за смартфони Мтел смарт, които бяха представени преди седмица. Техните месечни такси са между 24,90 и 59,90 лв, като включват минути към всички оператори и от 750 до 3000 МВ трафик за мобилен интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още