IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще се противопостави на ЕС за вносните мита за соларните панели

Не искаме търговска война, но няма да допуснем наши компании да пострадат, заяви говорител на китайското министерство на търговията

13:09 | 09.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Китай ще се противопостави на ЕС за вносните мита за соларните панели

Китай решително се противопоставя на плановете на Европейския съюз да въведе наказателни мита върху внасяните китайски соларни панели и ще защитава местните компании, заяви говорителят на министерството на търговията на страната Яо Дзиен, цитиран от MarketWatch.

Запитан за плановете на ЕС да въведе наказателни мита, достигащи до 67,9%, Яо не посочи някакви конкретни действия, но подчерта, че Пекин би искал да избегне евентуална търговска война.

„Надяваме се, че ЕС ще бъде предпазлив по отношение на въвеждането на ограничения“, каза той. „Не бихме искали да станем свидетели на търговска война“, изтъкна говорителят.

В своя публикация от вчера американският вестник  Wall Street Journal публикува план на Европейската комисия, според който на китайските производители на соларни панели от 6 юни могат да бъдат наложени вносни мита на стойност между 37,3% и 67,9% на границите на ЕС, като са цитирани и конкретни компании. Според документа, станал достояние на изданието, Suntech Power Holdings Co. и нейните подразделения ще бъдат обложени с 48,6%, LDK Solar Co. - с 55,9%, Trina Solar Ltd. - с 51,5%, а JingAo Solar Co. - с 58,7%.

Митата са предназначени за защита на европейските производители на продукти, използвани в преработването на слънчевата енергия в електрическа, от заливащия пазара поток от вносни китайски панели. Десетки европейски компании бяха принудени да свият производството или да излязат от бизнеса заради рязко спадащите цени на соларните панели. Според експерти от бранша причина за това е нечестното ценообразуване на вноса от Китай.

Планът е насочен само към митническите тарифи и некоректното ценообразуване.

Европейски производители вече подадоха жалба срещу китайски компании, обвинявайки ги, че получават подкрепата на правителството на страната, нарушаваща международните правила за търговия. Резултатите от разследването на ЕК в тази насока обаче ще бъдат публикувани най-рано през август.

Яо отбеляза, че макар преговорите да са най-добрият начин за разрешаване на противоречията, на карта е заложена съдбата на промишлена верига на стойност 20 млрд. долара и хиляди работни места. „Министерството на търговията няма да допусне китайски компании да пострадат“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още