IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

First Solar хвана мечките в капан

Компанията обяви серия добри новини, акциите ѝ поскъпнаха с близо 50% за ден и изхвърлиха мнозина от пазара

09:43 | 10.04.13 г.
<p>
	Движението на акциите на First Solar. Графика: CNN</p>

Движението на акциите на First Solar. Графика: CNN

Американската компания First Solar предизвика истинска еуфория във вчерашната сесия на Wall Street. Това се вижда от рязкото поскъпване на акциите ѝ по време на самата търговска сесия – за едва около два часа пазарната капитализация на дружеството скочи с близо 50 на сто.

В рамките на сесията акциите на First Solar поскъпнаха с 45,5 на сто до 39,35 долара за брой. В рамките на деня бе достигнат 52-седмичен връх от 41 долара за брой. Това е близо четири пъти над дъното от 11,43 долара за акция, ударено прз юни миналата година.

Поводът за рязкото поскъпване на акциите е поредицата добри новини, свързани с прогнозите на компанията за представянето през годината. В конферентен разговор с анализатори бе обявено, че рейнджът на очакваната печалба на акция е 4-4,50 долара при приходи между 3,8 и 4 млрд. долара.

Това значително надхвърли досегашните очаквания за печалба от около 3,5 долара на акция и 3,1 млрд. долара приходи за годината.

Друга интересна новина е обявеният план 550-мегаватовият соларен парк в Калифорния Desert Sunlight да влезе в експлоатация по-късно през годината. Третият анонс на компанията е свързан с придобиването на проекта TetraSun, който сигнализира опит на First Solar да премине към нова технология за производство на соларни панели.

Всички тези новини бяха съобщени по време на първия разговор с анализатори от 2009 година досега.

Инвеститорите явно харесаха посоката, в която се развива First Solar. Дали обаче обявените прогнози са достатъчни, за да се изстрелят акциите на компанията толкова рязко, при това без да са обявени окончателни резултати за предходното тримесечие, инвеститорите сами трябва да преценят.

Капитулация на мечките?

До голяма степен ръстът при акциите на First Solar е свързан с огромния песимизъм, който съпътстваше компанията прз последната година. Заради развитието на соларните технологии и все по-ниската себестойност на продукцията в сектора мнозина видяха край на соларния балон, надул се през предходните години.

Така по данни към края на март е имало открити къси позиции с акции на компанията, възлизащи на над 30% от всички акции на First Solar. Това е огромен процент, а с оглед факта, че новините около компанията излязоха по време на търговската сесия, голяма част от поскъпването може да се отдаде на ударени стопове и принудително затворени позиции.

Механизмът на късите продажби изисква инвеститорът да направи покупка, за да затвори губещата си позиция, а това вдига цената на акциите. В същата посока действат и поставените стопове за ограничаване назагубите при евентуално повишение на цените.

Резкият ръст при акциите на First Solar може да се отдаде на капитулацията на мечките и заради прогнозите, които даде компанията за 2014 и 2015 година. Те са в доста широки граници – за печалбата в първата година се очакват 2,50 – 4,00 долара, а за втората – 4,00 – 6,00 долара.

Интересното е, че досегашната прогноза на анализаторите е точно в средата на рейнджа за 2014 година – 3,27 долара за акция, се казва в публикация в seekingalpha. Доста широк е и рейнджът за оперативния паричен поток – за 2014 година от 500 до 800 млн. долара, а за следващата – 600 млн. до 1 млрд. долара.

Що се отнася до приходите през 2014 година, прогнозата на анализаторите беше за 3,4 млрд. долара, а в прогнозата на First Solar са заложени 3,5-4,0 млрд. долара. Това означава, че по всяка вероятност рентабилността на компанията ще е по-ниска, отколкото се е очаквало.

Така може да се стигне до извод, че мнозина анализатори ще ревизират надолу прогнозата си за цената на акциите на First Solar след новите прогнози, пише в публикация на Money Investor в анализаторския сайт. Блогъръте категоричен, че в случая става дума само и единствено за притиснати до стената мечки, а не за някакви изненадващо бляскави перспективи пред компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още