IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн продажбите ще стигнат 15% от търговията на дребно до 2015 г.

Ежегодно продажбите по електронен път се увеличават двойно, констатират експерти

16:54 | 18.10.13 г.
Онлайн продажбите ще стигнат 15% от търговията на дребно до 2015 г.

До 2015 г. онлайн продажбите на стоки ще стигнат около 12-13% от търговията на дребно в страната. Към настоящия момент този тип сделки са едва 3%, заяви професор Данчо Данчев днес по време на празник в Икономическия университет във Варна, предаде БТА.

Данчев допълни, че ежегодно продажбите по електронен път се увеличават двойно у нас. Като една от причините за това той посочи включването на търговци в социалните мрежи с цел привличането на потребители.

Последното нововъведение на електронния пазар е въвеждането на радиочестотно идентифициране на стоките. По думите на Данчев новият чип заменя баркода и позволява на клиента да купува и чрез смартфон.

"Тези чипове не са навлезли в България, но добиват популярност, тъй като позволяват на потребителя да се ориентира и в кой електронен магазин стоката е най-евтина", обясни професорът.

В България един от големите проблеми е стихийното развитие на търговските центрове, допълни доцен Цветнен Цветков. По думите му този процес е особено характерен за Варна и София, където има много молове, но не и достатъчен покупателен потенциал.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още