IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери са присвоили данни от около 40 млн. кредитни и дебитни карти в САЩ

В продължение на три седмици са били атакувани магазините на Target - третата по големина търговска верига в страната

21:53 | 19.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хакери са присвоили данни от около 40 млн. кредитни и дебитни карти в САЩ

Target Corp обяви, че хакери може да са откраднали данни от около 40 млн. кредитни и дебитни карти на пазаруващи в нейните магазини през първите три седмици на празничния сезон, съобщава Ройтерс.

Откраднати са данни за имена, номера на карти, дати на изтичането им и пароли. Хакерската атака е била открита в неделя, като незабавно е започнало разследване. Според популярен блог за сигурност атаката е засегнала почти всички 1797 магазина на веригата в САЩ. 

Това е втората по големина подобна кражда от американска търговска верига. Кражбата е безпрецедентна по отношение на скоростта, с която хакерите са получили достъп до голям брой кредитни карти.

Третата по големина търговска верига в САЩ не разкрива как точно е било проникнато в системите й, но според запознати хакерите са атакували софтуера, инсталиран на POS-терминалите при касите. Компанията работи заедно с федерални служби и външни експерти, за да предотврати подобни атаки в бъдеще.

„Повечето от атаките просто са част от цената за правене на бизнес, но такива, насочени срешу основна верига и то в пика на сезона са нещо повече, защото подкопават доверието“, коментира Марк Раш, бивш прокурор по кибер престъпления.

Най-голямата атака досега срещу търговец на дребно, разкрита през 2007 г. В TJX Cos Inc, доведе до кражбата на данни от 90 млн. кредитни карти в продължение на 18 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още