IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колите се превръщат в мишена за хакерите

Докато забиването на интернет браузъра ви може просто да ви ядоса, проникването в електрониката на колата ви може да ви убие, предупреждават експерти

14:18 | 18.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Колкото повече модерните коли еволюират към напълно автономно управление, експерти по сигурността съзират потенциална опасност в лицето на хакерите, пише интернет изданието на CNBC.

Автомобилните киберпрестъпления, които позволяват на престъпниците да поемат контрола върху колата ви от своя лаптоп, се превръщат във все по-голямо притеснение за автомобилните производители и органите на реда. От друга страна технологичният напредък в индустрията открива пред престъпниците голямо поле за действие, защото преди години в колите просто нямаше достатъчно електроника, която да подлежи на манипулация.

На пазара вече се предлагат хиляди полуавтономни автомобили, претъпкани с компютри и сложни системи, които изземат голяма част от функциите на шофьора. С единствената цел да го предпазят, разбира се.

Анализатори смятат, че до 2020 г. производителите на автомобили ще предлагат напълно автоматични машини, които ти позволяват да четеш вестника си, докато колата те закара сама на работа. Всъщност, разработки в тази насока има от години. Mercedes провежда първите тестове на безпилотен автомобил още през 80-те, а наскоро Google, Toyota и BMW също представиха свое виждане по въпроса.

Въпреки цялото усилие на компаниите да защитят максимално системите си от нежелан пробив, това все още е лесно постижимо, показват тестове на учени и компютърни специалисти, чиято работа е да разбиват сигурността на компютърни системи, за да акцентират върху слабите й места.

На проведената през август в Лас Вегас хакерска конференция "DefCon", Чарли Милър и Крис Валасек, чиято работа се финансира директно от Пентагона, показаха на световни експерти по сигурността как един обикновен лаптоп може да поеме контрола върху Toyota Prius и Ford Escape.

Двамата  специалисти успяха да обсебят "умното" управление на двете коли, както и техните спирачки, дисплеи, двигатели, мигачи, и клаксони. Дори показанията за нивото на гориво в резервоара могат да бъдат манипулирани, показа експериментът. За да покажат колко сериозен е наистина проблемът, Милър и Валасек повториха успешно упражнението, използвайки единствено стара джобна игрална конзола Nintendo.

"Автомобилите вече не са просто механични устройства. Днешните коли съдържат многобройни и различни електронни компоненти, свързани в мрежа, която контролира всяка система в автомобила," се казва в доклада на двамата експерти, озаглавен "Приключения в автоматиката и управляващите блокове".

"Безопасността на шофьорите се опира единствено на милостта на програмния код в колите им, но докато забиването на интернет браузъра ви е просто неприятно, тук говорим за потенциална физическа опасност," коментират авторите.

Веднага след проведените тестове, от Toyota и Ford побързаха да излязат с официални изявления, уверявайки клиентите си, че компютърните им инженери работят усилено по подобряване на сигурността.

През 2011 г. изследователи от университетите във Вашингтон и Калифорния също успяха безжично да хакнат няколко коли. От съображения за сигурност обаче, те не споменаха марките и моделите им, за да не се използват резултатите от експеримента за престъпни цели.

Потенциалната опасност от автомобилни киберпрестъпления е обект на вниманието на службите както в Европа, така и в САЩ, където Националната администрация за магистрална безопасност (NHTSA) инициира създаването на изследователска програма за подобряване на сигурността на компютърните системи в автомобилите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още