IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изстреляните два сателита на Galileo се отклониха от курса си

Arianespace проучва какво е довело до разминаването и дали то ще се отрази върху работата на сателитите

18:41 | 23.08.14 г. 1
Изстреляните два сателита на Galileo се отклониха от курса си

Изстреляните в петък с руска-ракета носител "Союз-СТ-Б" двойка спътници от европейската навигационна система Galileo са се отклонили от планираната орбита, съобщи БТА като се позовава на информацията на „Франс прес” и ИТАР-ТАСС.

"Допълнителните наблюдения, направени след отделянето на сателитите от ракетата-носител, свидетелстват за отклонение между планираната и достигнатата орбита", се посочва в изявлението на оператора на космодрума Куру във Френска Гвиана Arianespice.

В момента тече разследване, което да покаже каква е причината за отклоняването на спътниците от траекторията им. На този етап не е ясно и дали е възможна корекция в курса на двата спътника. Тяхното изстрелване беше забавено с един ден заради лошо време.

От компанията уточняват още, че достигнатата от сателитите орбита е по-ниска от предвидената и проучванията ще покажат дали това ще окаже влияние върху тяхната работа.

Двата спътника носят имената „Милена” и „Дориса” и са кръстени на имената на две деца от ЕС, спечелили конкурс, организиран от програмата, съобщиха от ЕК. Един от първите изстреляни сателити на Galileo беше кръстен на името на българчето Наталия.

Навигационната система Galileo е замислена като конкурент на американската GPS. Целта е да се получат по-прецизни данни за местоположението, което ще има положителни последици за много услуги и за потребители в Европа.

Продукти, които хората използват ежедневно, например вградените в автомобилите навигационни устройства и мобилните телефони, ще спечелят от допълнителната точност, осигурявана от Galileo, коментират още от Брюксел.

Сателитните данни ще бъдат от полза и за услуги за граждани и потребители, които ще направят автомобилния и железопътния транспорт по-безопасен и ще подобрят възможностите за реакция в извънредни ситуации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
hex
преди 9 години
Видно е, че виаграта е била недостатъчна на ракетата-носител да достигне необходимата орбита. Много баби - хилаво дети, казват старите хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още