IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа пуска своя GPS система

С Galileo Старият континент ще се опита да отнеме доминацията на американците в сферата на сателитната навигация

10:55 | 20.10.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Единият от общо 30-те сателита, които Европа ще позиционира в Космоса. С<em>нимка: Ройтерс</em></p>

Единият от общо 30-те сателита, които Европа ще позиционира в Космоса. Снимка: Ройтерс

30 сателита на височина 23 000 километра, до 40 станции с антени в целия свят и контролни центрове в Дармщат, Тулуза, Фучино и Оберпфафенхофен – това накратко е Galileo.

Три години след планирания старт на европейската сателитна навигационна система най-сетне се стига до там – днес първите два сателита ще бъдат изпратени в Космоса на борда на руска ракета „Союз“ от космодрума Куру (Френска Гвинея), пише DPA.

Едновременно амбициозна, но също така и спорна, системата Galileo трябва да подчертае европейската самостоятелност и да пречупи предимството на американската GPS (Global Positioning System). Galileo ще работи много по-прецизно от американската конкуренция – докато GPS разпознава позициите с точност до десет метра, сателитите на Galileo дават възможност за точност на местоположението до 1 метър.

Това дава на системата много по-големи възможности от просто досегашната област на сателитна навигация. „Много приложения са възможни само с подобрена точност“, казва Валтер Пефген, ръководител на контролния център в Дармщат. Добър пример в това отношение са контейнерните влакове. Когато са композирани на гарата коловоз до коловоз, дори и малко отклонение от няколко метра може да попречи на проследяването на правилния влак.

Сценарии за прилагането на престижния проект на ЕС и на Европейската космическа организация (ESA) има по суша, вода и въздух. Така например полицейските следователи ще могат да ползват данните при преследвания в случай на престъпления, строителните инженери – при измерването на сгради, полетите може да станат по-точни и сигурни – чрез прецизно излитане закъсненията или направо отлаганията на полети (например заради лошо време) може да бъдат намалени и така да се пести гориво.

Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
ДА ДА предходната GPS си свърши работата. То не бяха ограничения до 2001 +- 130 метра. След това махнаха тази грешка и всички я ползваме коректно. НО защо Америка не подмени съществуващата тя е генерирала голяма печалба??? Е решили са да разнообразят с GPS от Европа този път Владетелите на света... не вярвам да са ротшил, сорс и др. известни май са много добре скрити. Системата е скапана и всеки момент ще повърне, много и е кофти :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
black_dragon
преди 12 години
23 000 километра???Уау, бая далече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 12 години
Благодаря, коригирано е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
"ще бъдат изпратени в Космоса на борСа на руска ракета Союз от космодрума Куру ..."Борса и в космоса ли отворихте... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още