IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчик на Samsung и Lenovo отрича да е наемал деца

От Samsung твърдят, че са проверили проблемната фабрика и не са се натъкнали на нищо нередно

17:39 | 28.08.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Базиран в Китай доставчик на Samsung Electronics и Lenovo Group твърди, че никога не е наемал деца на работа и отрича обвиненията на американска активистка група, предава Ройтерс.

От своя страна, Samsung Electronics твърди, че не е установено да има деца или ученици, които да работят по създаването на продуктите на Samsung във фабрика на HEG Technology в Худжоу. Фабриката беше обвинена в експлоатация на детски труд от базирания в Ню Йорк регулатор China Labour Watch.

Говорителят на Lenovo твърди, че компанията ще разгледа случая. China Labour Watch посочва в изявление, че е открила повече от 10 деца, които работят във фабриката на HEG. Разкритията са направени по време на разследване, проведено през юли и август. Твърди се, че на мястото работят и над сто ученици, на които не се плаща за извънреден труд или за нощни смени.

Регулаторът твърди, че е споделил информацията, с която разполага, със Samsung миналата седмица и технологичната компания е поискала доставчикът да плаща заплати на учениците. China Labour Watch не разкрива дали Samsung е взела мерки по въпроса с детския труд и дали е обсъдила с Lenovo информацията.

Служител на име Зен, работещ в отдела за човешки ресурси в HEG Technology, твърди, че компанията никога не е наемала деца и има системи за лицево разпознаване, които гарантират, че работниците не са непълнолетни.

Работниците, които създават продуктите за Samsung, са на възраст на и над 18 години, докато тези, които работят за Lenovo, са най-малко 16-годишни, посочва Зен. Компанията разчита на аутсорсинг фирма, която наема ученици.

В изявлението си Samsung разкрива, че е предложила на China Labour Watch да проведат съвместно разследване на място “за по-прецизна проверка” на обвиненията. Освен това компанията е информирала регулатора за резултатите от своето собствено разследване.

“Съжаляваме, че CLW е отправила обвиненията си, без да споменава нашето изявление”, коментират от Samsung.

Това е вторият път, в който China Labour Watch твърди, че е открила деца, работещи за китайските доставчици на Samsung. Технологичната компания спря да работи с един доставчик, но по-късно възстанови отношенията си с него, като намали с 30 на сто поръчките си.

Други мултинационални компании, включително Apple, са обвинявани, че във веригите им за доставки работят непълнолетни.

Деца са открити сред служителите на Foxconn - доставчик, работещ с някои от най-големите технологични марки в света, сред които е и Apple. Foxconn е търговското наименование на тайванската Hon Hai Precision Industry.

Преди две години China Labour Watch обвини HEG в експлоатация на детски труд. Впоследствие Samsung заяви, че не е открила работници, които са под трудоспособната възраст от 16 години.

Проблемът обаче излиза извън индустрията, твърди Бюрото за международни трудови въпроси към Министерството на труда в САЩ. Според него в Китай деца произвеждат огромен списък от стоки, сред които тухли, памук, фойерверки, текстил и детски играчки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още