IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Китай се появи лента за пишещи пешеходци

Съоръжението има за цел да предпази пешеходците от техните колеги, забили нос в мобилното си устройство

16:13 | 11.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В един китайски тематичен парк се появи специална лента за движение на тротоара, предназначена за пешеходци, които пишат съобщения или проверяват старателно мобилния си телефон за нови известия, пише технологичното издание Quartz. Засега съоръжението е в пробен етап от развитието си и е обозначено с вертикална и хоризонтална маркировка. Подобна лента се тества и в американската столица Вашингтон, припомня Quartz.

В страна с населението на Китай (повече от 1.3 милиарда души) безопасността на пешеходците понякога изисква предприемането на иновативни подходи. Практиката хората да пишат съобщения, докато ходят, става все по-популярна в Китай, което провокира управата на град Чонгкинг да излязат с идеята за нова пътна лента за пешеходци. На пръв поглед това изглежда доста странно решение, но според експерти то изобщо не е лишено от логика.

Действащото китайско съоръжение е с дължина едва 30 метра и е разположено на тротоара. То е маркирано с надписи на китайски и английски, предупреждаващи останалите пешеходци. “Мобилни телефони - ходете в тази лента на собствен риск,” пише на един от знаците. На съседната лента, която е “нормална” пък има надпис “Забранено е използването на мобилни телефони.”

Като допълнение на пътната маркировка, китайските власти са монтирали и специални вертикални знаци, обозначаващи, че това е първият тротоар за хора, използващи мобилни устройства, в Китай. На него е изобразена и диаграма как точно е редно да се използва лентата. Според информация на The Telegraph местните власти са създали съоръжението, за да напомнят на пешеходците, че не е хубаво да се вторачват в екрана на телефона си, докато вървят по тротоара.

Мнозина вероятно биха си казали, че всичко това е безумно и, че хората просто трябва да са по-внимателни, когато ходят и са ангажирани с дадена функция на телефона си. Въпреки това, в последните години постоянно нарастващата популярност на смартфоните доведе до появата на “градски зомбита”, които не гледат къде вървят и принуждават останалите пешеходци да се пазят от тях.

Преди няколко години в американския град Филаделфия се появи подобна лента, наречена “Е-Lane”, но тя бе просто първоаприлска шега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още