IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Spotify вижда ползи от скандала с Тейлър Суифт

Според него услугата се радва на по-голяма популярност

17:50 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на услугата за музикален стрийминг Spotify Даниел Ек вижда полза от скандала с певицата Тейлър Суифт, пише CNN.

“Хората вероятно са научили, че има нещо, което се нарича Spotify и това нещо не е Pandora”. Коментира той.

По време на излизането на петия ѝ албум Суифт реши да изтегли целия си музикален каталог от Spotify. Албумът „1989” стана платинен, но така и не се появи в стрийминг услугата.

Последва публичен скандал между Ек и Скот Поркета, главен изпълнителен директор на звукозаписната компания на певицата – Big Machine. Двамата си размениха реплики за това каква сума е изплатена на музикалните изпълнители в САЩ през последната година заради стрийминга на техни произведения.

В своя блог Ек посочва, че Суифт е на път да изкара повече от 6 млн. долара през тази година, докато Боркета настоява, че сумата е под 500 хил. долара.

"Има много изпълнители, на които изплащаме милиони долари годишно. Тези суми ще продължат да се увеличават“, коментира Ек. По думите му, ако над милиард души започнат да слушат музика онлайн и използват модел като този на Spotify индустрията ще бъде значително по-голяма, отколкото е в момента.

В епохата на лесното сваляне на музика, индустрията се бори с един основен проблем – пиратството. Ек твърди, че превръщането на тези, които свалят нелегално музика, в потребители на Spotify или на друга законна услуга от този род е „голяма победа“.

Според главния изпълнителен директор на компанията най-доброто от 2014 г. е било разширяването на бизнеса на Spotify в повече от 30 държави.

"Ръстът на броя на потребителите е фантастичен“, коментира той.

Ек не коментира подробности относно това дали Spotify ще се превърне в публично търгувана компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още