IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологични гиганти постигнаха споразумение по антитръстово дело

Apple, Google, Intel и Adobe Systems бяха обвинени в заговор да не наемат взаимно свои служители

11:57 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Четири компании от Силициевата долина, включително Apple и Google, постигнаха споразумение, което може да разреши антитръстово дело, заведено от служители, които обвиняват фирмите в заговор за избягване наемането на служителите на другата, предава Ройтерс.

В рамките на делото, заведено през 2011 г., ищците обвиняват Apple, Google, Intel и Adobe Systems в ограничаване на трудовата мобилност. Случаят е наблюдаван отблизо заради възможността за налагане на големи глоби заради мащабните щети, както и заради възможността да се надникне в света на някои от най-големите американски технологични фирми.

Американският окръжен съдия в Сан Хосе, Калифорния, Луси Кох миналата седмица отхвърли възможността делото да бъде приключено с постигането на споразумение за 324,5 млн. долара, тъй като сумата е прекалено ниска и неназован представител на ищците възрази срещу изплащането на тази сума.

Той заяви, че ще подкрепи новото споразумение, посочи адвокатът му Даниел Джирард. Въпреки това Джирард отказа да оповести сумата, на която клиентът му е съгласен, а тя все още не е вписана в исканията пред съда.

Представителите на Apple, Intel и Adobe отказват да коментират случая. Говорителят на Google не е открит за коментар, нито пък адвокатите на ищците.

Случаят се базира основно на имейли, в които съоснователят на Apple Стив Джобс, бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид и някои от техните конкуренти обсъждат плановете си да избягват наемането на свои служителите.

Фирмите заявиха, че ищците ще направят подробно обяснение на искането си за ново споразумение „съвсем скоро“. Кох от своя страна ще може да реши дали да го приеме или отхвърли. Според съдията сумата, която компаниите трябва да платят, трябва да е най-малко 380 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още