IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигиталните стартъпи в Лондон събраха рекордни инвестиции през 2015 г.

Новите компании привличат все повече вниманието на американските рискови инвеститори

15:50 | 02.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Новопоявилите се лондонски технологични компании продължават да се радват на нарастващи инвестиции, докато новите данни показват, че дигиталните старт-ъп фирми са получили рекордни количества рисков капитал през тази година, пише Financial Times.

Дигиталните компании са получили 682 млн. долара под формата на рискови инвестиции през първите три месеца на 2015 г., разкриват от London & Partners. Това е с 66% повече повече спрямо същия период на миналата година.

Предишният подобен рекорд беше поставен през последните три месеца на 2014 г., когато инвестициите достигнаха 411,6 млн. долара.

Въпреки увеличението цифрите бледнеят в сравнение с парите, които Силициевата долина инвестира в други компании. През последните пет години американските фондове за рисков капитал се събрали 96 млрд. долара според Националната асоциация за рисков капитал. В Калифорния те са инвестирали общо 70 млрд. долара.

Но увеличаването на инвестициите в Лондон сочи, че инвеститорите вярват все повече в британските старт-ъпи и смятат, че те могат да се конкурират на глобално ниво, въпреки годините, в които фирмите в страната изоставаха спрямо международните си конкуренти.

„Лондон показа, че може да създава компании, които да растат бързо и да се превръщат в значими играчи на международната сцена“, твърди Шери Коуту, британски ейнджъл инвеститор.

По думите ѝ интересът на международните инвеститори предоставя много възможности на компаниите да се разрастват – достъп до финансиране и до пазари за износ. Според експерта като цяло това захранва цялата британска икономика, водейки до растеж и нови работни места в Лондон и извън него.

От началото на годината редица базирани в столицата технологични компании обявиха значителни сделки за финансиране. Сред тях се нарежда сайтът за продажба на луксозни стоки Farfetch, който събра 86 млн. долара инвестиции, което я оцени на 1 млрд. паунда (1,47 млрд. долара). Мобилното приложение за разпознаване на музика Shazam, което събра 30 млн. долара, е оценявано на 1 млрд. долара. Компанията за онлайн трансфер на парични средства WorldRemit събра инвестиции в размер на 100 млн. долара, а пазарната ѝ оценка е 500 млн. долара.

Повечето от тези кръгове за финансиране включват средства от инвеститори от Силициевата долина, тъй като фирмите за рисков капитал виждат в новите дигитални компании в Лондон нови възможности за печалба.

През февруари London & Partners разкри данни, които показват, че базираните в британската столица технологични компании са получили 1,4 млрд. долара финансиране през 2014 г. 795,2 млн. долара от тях са дошли от инвеститори, базирани в САЩ.

Въпреки това този приток на средства от Америка може да не доведе до превръщането на Лондон в център на технологичната сцена, тъй като благодарение на паричните средства компаниите стават все по-големи, а според европейските старт-ъп фирми това често е причина да се преместят в Силициевата долина.

Забелязва се тенденцията, че американските инвеститори се намесват, за да запълнят недостига на финансиране от милиони долари – нещо, типично за Калифорния, но рядко в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още