IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германците вече могат да редактират законите си онлайн

Разработчик на софтуер създаде начин за следене на промените в законите в Германия и за директно извършване на промени по тях онлайн

15:20 | 16.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Искате да се пошегувате с властите в Германия? Вече можете да го направите чрез GitHub.

Щефан Вехрмейер, германски разработчик на софтуер и активист, който иска правителството да върши по-добра работа по отношение на даването на достъп до данни, е свалил от интернет всички закони, предложени от германското правителство, и ги е публикувал в GitHub.

Става дума за популярен уебсайт, който позволява на потребителите да извършват промени по документи и да ги модифицират по собствено желание, пише Wired.

Целта на Вехрмейер е да даде лесна възможност на германските гласоподаватели да променят законите, а на законодателите да предостави визия за бъдещето. В момента Германия публикува законите си в интернет и прави файловете достъпни за сваляне в XML формат, но това прави следенето на промените в текстовете трудно. 

GitHub решава този проблем. Планът на Верхмейер е периодично да сваля цялото германско законодателство и след това да използва GitHub и няколко виртуални инструмента, за да ги конвертира в простичък формат и да проверява кое е промененото. След това той представя промените в законите на широката публичност.

GitHub е система за контрол  на версиите и е нещо като социална мрежа. Тя позволява на програмистите да разменят и обсъждат код в мрежата, но също така набира популярност като система за следене на промените в най-различни неща - от книги до разработване на проекти и статии.

Компанията набра наскоро 100 млн. долара финансиране от фирми за рисков капитал. Ръководството на фирмата иска да използва парите, за да насочи сайта в нови посоки.

Системата на Верхмейер може да изглежда като тромава, но от нея могат да се извлекат доста ползи. Тя позволява на всеки да види как с течение на времето се променят законите в Германия. Тези данни могат да бъдат особено полезни за хората, занимаващи се с проучвани, или за активистите, които искат да имат по-ясна представа за нещата.

Верхмейер използва системата и за отправяне на предложения за промени в законите. Той е осъществил проекта си без никакви връзки или подкрепа от страна на Бундестага, но се надява властите да разгледат работата му. Неговият експеримент показва как управлението може да бъде по-прозрачно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
+ връзка към оригиналния материал:http://stefanwehrmeyer.com/blog/2012/08/07/bundesgit/+ че въобще не става дума за шегуване :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 9 години
Да, разбира се, благодаря за корекцията. Поправено е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
vinsa
преди 9 години
"GitHub е версия на система за контрол и е нещо като социална мрежа. "грешно, правилното е:GitHub е система за контрол на версиите и е нещо като социална мрежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още