IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единният цифров пазар - голямото предизвикателство пред ЕС

Важно е хората с иновативни идеи да останат в Европа, заяви евродепутатът Ева Паунова

16:24 | 05.06.15 г.
Единният цифров пазар - голямото предизвикателство пред ЕС

Ако предизвикателството, довело до създаването на Европейския съюз (ЕС), е било създаването на европейски мир, то днес сме изправени пред напълно различно такова - европейската икономика. Това заяви Ева Паунова, член на Европейския парламент от групата на ЕНП и съосновател на Интергрупата по цифровите технологии в Европейския парламент, в рамките на събитието “Онлайн бизнесът в ЕС: Регулации, възможности и финансиране за предприемачи”.

По думите ѝ въпросът, който стои пред Европейския съюз, е свързан по-скоро с това как хората с иновативни идеи да останат в Европа и по какъв начин могат да бъдат подпомогнати те. Това би довело до създаването на повече иновации на Стария континент, което пък ще му помогне да навакса изоставането си спрямо глобалните играчи, тъй като в момента не е достатъчно конкурентоспособен, допълни тя.

Според Паунова броят на успяващите стартиращи компании в Европа все още е много малък, а самите предприемачи не са достатъчно уверени в своите способности. Едно от нещата, които биха направили бизнеса по-уверен и готов да поема повече рискове, е единният цифров пазар, към създаването на който се стреми ЕС.

“Трябва да подпомагаме новото поколение, така че да може да развива потенциала и идеите си в Европа. Това може да се случи чрез уеднаквяването на правилата на пазара”, коментира Паунова.

По думите ѝ ЕС ясно е заявил желанието си да промени икономическия модел и да развие този единен дигитален пазар. Този нов икономически модел е основан на новите технологии. Проблемът според Паунова обаче е крие в това, че има изоставане в дигитализацията на индустрията.

Като един от основните проблеми на пазара в момента Паунова посочи фактът, че потребителите в ЕС могат да купуват всичко физически, но онлайн нямат достъп до всички тези продукти.

“Голяма част от законодателството, което ЕС ще приеме в следващите години, ще бъде насочено към премахването на тези бариери. Това ще донесе изключително големи ползи на европейската икономика като цяло”, допълва Паунова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още