IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музикалната стрийминг услуга на Google вече има безплатна версия

Компанията се опитва да засенчи дебюта на Apple в директното възпроизвеждане на музика, планиран за следващата седмица

13:14 | 24.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Google стартира безплатна версия на музикалната си стрийминг услуга във вторник в опит да засенчи дебюта през следващата седмица на конкурента си Apple, съобщава Ройтерс.

Google Play Music предлага абонамент от 9,99 долара на месец за две години, но във вторник компанията предложи за пръв път безплатна версия на услугата за директно възпроизвеждане на музика. Тя е достъпна онлайн и ще бъде на разположение на мобилни устройства с операционни системи Android и iOS до края на седмицата, заяви продуктовият мениджър на Google Елиас Роуман.

По-рано този месец Apple обяви, че ще стартира услуга за стрийминг на музика на 30 юни на цена от 9,99 долара на месец, заедно със семеен план от 14,99 долара на месец и тримесечен пробен период.

Както и при други стрийминг услуги, като Spotify и Rhapsody, Google Play Music създава листове с песни (плейлисти). Потребителите могат да избират плейлистите в зависимост от жанра, изпълнителя и дори събитието, за което им трябва.

Вярваме, че това е стъпка, която ще привлече много хора към услугата“, каза Роуман в интервю.

За разлика от абонаментната музикална услуга на Google в безплатната версия ще има реклами, няма да бъде достъпна без интернет връзка и няма да включва определени песни.

Според Роуман милиони хора разглеждат Google Play Music всеки месец, но не са готови да платят за абонамент. Предлагайки безплатна версия, компанията се надява, че повече потребители ще се изкушат да платят и за подобрената версия.

Google отказа да сподели колко потребители вече ползват услугата, но заяви, че броят им през 2014 г. се е удвоил в сравнение с предишната година. Конкурентите като Pandora, Spotify и Beats Music обаче имат много повече сваляния на мобилното приложение в сравнение с Google Play Music през 2014 г., сочат данни на анализаторите от App Annie.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още