IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Apple Music не трябва да е революция, за да успее

Компанията разполага с достатъчно оръжия, които да ѝ помогнат да се изправи директно срещу Spotify

16:24 | 11.06.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

“О, ок”, това беше първоначалната реакция към Apple Music на главния изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек. Веднага след като публикува този туит, Ек го изтрива.

Това е забавна реакция от конкурент, но утвърдените играчи в музикалния стрийминг не трябва да приемат новата услуга Apple Music като нещо незначително, пише CNN.

Малцина биха казали, че Apple Music ще бъде толкова разтърсващa за пазара, колкото iTunes. Но Apple има уникалния шанс да изравни сили със Spotify, лидерът в стрийминга на музика в момента.

Apple има план от три части как да навлезе смело в музикалния стрийминг - музика, радио и Connect.

Музика

Основата на Apple Music представлява ребрандирана версия на Beats Music, която Apple придоби за 3 млрд. долара миналата година.

Подобно на Spotify тя позволява на потребителите да слушат чрез стрийминг всяка песен, която пожелаят, срещу 9,99 долара месечна абонаментна такса. И все пак не всички песни от iTunes ще бъдат достъпни за стрийминг, разкри компанията, макар че посочва, че потребителите ще имат възможността да слушат “десетки милиони” песни веднага след старта на услугата. Едно забележително изключение е групата Beatles, чиито песни не се предлагат в нито една стрийминг платформа.

Какво прави Apple Music по-привлекателна от Spotify? Apple има две ключови предимства. Първото е, че услугата ще бъде автоматично инсталирана на всички устройства на компанията - iPhone, iPad и Mac, като това ще започне да се случва от 30-и юни. Така е много по-вероятно клиентите на Apple да започнат да я ползват, отколкото ако им се налага тепърва да я свалят от App Store.

Второто и по-важно нещо е, че Apple Music позволява на потребителите да включат музикалната си библиотека от iTunes директно в плейлистите си. Меломаните са купили повече от 1 млрд. дигитални песни през 2014 г. според Nielsen, ето защо iTunes остава особено важен за продажбите на Apple.

Радио

Apple ще продължи да поддържа iTunes Radio като част от Apple Music. Услугата е конкурент на Pandora, защото позволява на потребителите да създават собствена станция, базирана на изпълнителите, песните или жанровете, които харесват.

Но Apple ще предложи и една нова, вълнуваща, иновативна функция - Beats1 - новата лайв 24/7 радиостанция. Тя ще бъде водена от суперзвездата на BBC Radio 1 - диджей Зейн Лоу, както и от други водещи.

Последна актуализация: 11:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
FNM
преди 8 години
Айде сега направете и една с....ка на Кук и всичко ще е по вазелин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още