IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20 млн. лева ще струва националната схема за електронна идентификация

Електронната идентичност ще може да се съхранява на различни носители, включително и мобилни устройства, предвижда законопроект

11:22 | 06.10.15 г.
20 млн. лева ще струва националната схема за електронна идентификация

Изграждането на национална схема за електронна идентификация е заложено в законопроект, предложен от Министерския съвет. Документът е внесен в деловодството на Народното събрание.

Проектът предвижда изграждането на схемата, която ще е част от плановете на правителството за създаването на електронно управление, да получи финансиране по ОП „Добро управление“ и европейския фонд „Вътрешна сигурност“. Очакваните средства оттам са в размер на 19,6 млн. лева.

Текстовете предвиждат издаването на електронен идентификатор, който ще бъде уникален за всеки български или чужд гражданин.

Право на него ще имат само физически лица с издадени ЕГН или Личен номер на чужденец (ЛНЧ) и на възраст над 14 години. С новия идентификатор ще могат да се ползват услугите на различни информационни системи.

Предвидени са още и „секторни електронни идентификатори“, с които гражданите ще могат да се идентифицират само в определени сектори и няма да се събират данни за тях извън тези области.

Орган на електронната идентификация ще бъде Министерството на вътрешните работи, но към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения ще бъде създаден център за електронна идентификация.

Електронната идентичност ще може да бъде съхранявана на различни носители, включително на документите за самоличност с чип, банкови карти с чип или други смарт карти с чип и мобилни устройства, е записано още в законопроекта.

Удостоверенията за електронната идентичност ще се заявяват пред администратори, регистрирани в Министерството на вътрешните работи. То ще се издава със срок на валидност от пет години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още