IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП: Онлайн ориентираните потребители печелят време и пари

Потребителите обаче плащат разходите по доставките, когато откажат направена покупка, предупреждава регулаторът

12:16 | 18.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
КЗП: Онлайн ориентираните потребители печелят време и пари

Предимства при онлайн пазаруването са малкото време, което отнема покупката, както и по-ниска цена и възможност за безусловно връщане на стоката, дори тя да няма недостатъци. Този коментар направи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред bTV. 

От Комисията посочват, че темата доби нова актуалност с резултатите от проучване, което сочи, че българите предпочитат онлайн пазаруването заради по-добрите цени и сделки

Маргаритов потвърди това предимство на онлайн сделките, но и предупреди потребителите за относителния им недостатък – при отказ от направена покупка „ще мине известно време - 14 дневен срок, и ще си върнете парите, но вероятно ще платите разхода за връщането”.

Множеството предимства на пазаруването през интернет са довели до трайно увеличаване обема на този тип сделки в България. Само през миналата година те бележат ръст от 35% по данни на Националния статистически институт (НСИ), допълват от КЗП.

При пазаруване онлайн потребителите следва да търсят информация на сайта за името и адреса на доставчика, основните характеристики на стоките или услугите, тяхната цена и стойността на пощенските или транспортните разходи, ако не се включени в нея, начина на плащане, доставка и изпълнение на договора.

Пазаруващите онлайн е добре да знаят още, че могат да изберат наложен платеж, както и да се възползват от опцията „предварителен преглед”, което ще намали рисковете от измами с парите или стоката.

При отказ от покупката и след връщане на продукта, търговецът следва да възстанови заплатените суми до 14 дни. И при този тип сделки потребителите запазват правото си на рекламация за дефектни стоки, като в този случай не дължат разходи за изпращането на стоката до търговеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още