IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на GoPro се оказаха разочароващи

Компанията очаква слабо представяне и по време на коледните празници

18:51 | 29.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

GoPro отчете разочароващи резултати за третото тримесечие и даде слаба прогноза за празничния сезон, увеличавайки притесненията, свързани с бизнеса на компанията с преносими камери, пише Wall Street Journal.

Цената на акциите ѝ е с 65% под годишния си връх. Книжата на GoPro поевтиняват от август насам, което показва притесненията за пазара на преносими камери.

Компанията обяви, че за четвъртото тримесечие очаква между 35 и 45 цента печалба на акция, а приходите ѝ да се свият със 17% спрямо година по-рано до 500-550 млн. долара. Средната оценка на анализаторите е за печалба от 82 цента на акция при приходи от 690 млн. долара.

Главният изпълнителен директор на GoPro Николас Удман заяви, че бизнесът през третото тримесечие е бил по-труден от очакваното”.

През тримесечието, което завърши на 30 септември, приходите на GoPro нараснаха с 43% до 400,3 млн. долара, но се оказаха по-ниски от очакваните от анализаторите 433,6 млн. долара.

Ръстът на продажбите през тримесечието се повлия негативно от времето на пускане на нови продукти на пазара. Миналата година компанията пусна нови камери през третото тримесечие, а тази година представи новите си устройства през второто тримесечие.

GoPro отбеляза и слабото представяне на нейната Hero 4 Session камера, цената на която беше намалена със 100 долара през септември.

Базираната в Сан Матео, Калифорния, фирма е изправена пред конкуренция от страна на традиционни производители на камери като Sony, но и от нови играчи на пазара, като китайският производител на смартфони Xiaomi. В отговор GoPro се опитва да разнообрази продуктовите си предложения и планира пускането на потребителски дрон на пазара.

Печалбата на компанията за третото тримесечие достигна 18,8 млн. долара, или 13 цента на акция, което е повече от 14,6 млн. долара, или 10 цента на акция, година по-рано. Като се изключат някои специални елементи, нетната печалба на акция е 25 цента на акция. Анализаторите обаче очакваха тя да достигне 29 цента на акция.

GoPro обяви също, че управителният ѝ съвет е решил програмата ѝ за обратно изкупуване на акции за 300 млн. долара да започне през текущото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още