IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple, Microsoft и Alphabet са сред отличниците в борбата с климатичните промени

Трите компании влязоха в класация на фирмите, които помагат най-много за опазването на околната среда

12:32 | 04.11.15 г.
Apple, Microsoft и Alphabet са сред отличниците в борбата с климатичните промени

Apple, Microsoft и компанията майка на Google – Alphabet, са сред компаниите, които правят най-много, за да се борят с климатичните промени, сочи нова световна класация, която подрежда корпорациите според това колко помагат за опазването на околната среда, пише Bloomberg.

Трите американски технологични гиганта, чиято обща стойност достига 1,6 трлн. долара, са сред 113-те компании, които са отличени за усилията си да намалят вредните емисии, сочи доклад на британската неправителствена организация CDP. Списъкът е съставен след разглеждането на данните на 1997 компании от цял свят, които са изпратили данни на групата, известна като Carbon Disclosure Project.

Усилията на фирмите – от японския производител на бира Asahi Group Holdings до южноафриканската Nedbank Group, илюстрират нарастващата тенденция корпорациите по целия свят да полагат повече усилия за опазване на околната среда. Девет от всеки 10 фирми вече са предприели действия за намаляване на парниковите газове. За сравнение, през 2010 г. това правеха по-малко от половината от тези компании, посочва CDP.

"Трябва да предприемем бързи и смели действия за справяне с основните причини за изменение на климата“, твърди главният изпълнителен директор на Hewlett Packard Enterprise Мег Уитман. „Това означава нарушаване на статуквото: промяна на начина, по който правим бизнес, да държим себе си и другите отговорни, и да създаваме иновативни решения, които движат икономиката с ниски въглеродни емисии“.

Организацията на обединените нации (ООН) се стреми да ангажира компаниите от 195 страни да работят за сключване на глобално споразумение за борба с климатичните промени през декември в Париж. ООН е създала отделен онлайн портал за събиране на обещания за намаляване на емисиите от фирмите, в допълнение към тези на страните.

Hewlett-Packard получи същата награда като Apple, Google и Alphabet. Сред останалите компании в списъка се наредиха Siemens, Nestle и Telefonica.

CDP подрежда компаниите според нивото на усилията им за ограничаване на емисиите и адаптирането към последиците от изменението на климата, както и прозрачността на техните действия.

Сред големите корпорации, които не са разкрили данни за съставянето на доклада, са Agricultural Bank of China, Berkshire Hathaway и Facebook, посочват от CDP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още