IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yahoo ще разкрие огромен обем данни за потребителското поведение

Те ще са достъпни само в академичните общности и целят привличането на таланти

11:07 | 15.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Yahoo прави драматичен ход, разкривайки огромен обем от данни за това как потребителите използват нейните услуги, пише Wall Street Journal.

В четвъртък интернет компанията обяви, че ще разкрие голяма част от информацията, с която разполага по отношение на поведението на 20 млн. анонимни потребители, които ползват страниците ѝ за спорт, финанси, новини, недвижими имоти и други. Информацията ще бъде достъпна само за университетите и се очаква да даде на занимаващите се с проучвания реален поглед върху това как хората се държат в онлайн пространството.

Yahoo, която се бори с изтичането на мозъци от компанията си, се опитва да привлече представители на академичната област към бързо развиващия си и изключително конкурентен пазар, свързан с изкуствения интелект.

Разкритията на Yahoo се случват в момент, в който технологичните компании се опитват да засилят връзките си с университетите, особено по отношение на изкуствения интелект.

Facebook и Google вече успяха да привлекат топ експерти в проучванията. През 2013 г. към Facebook се присъедини Ян ЛиКун, а в момента той продължава да ръководи Центъра за наука за данните в Университета в Ню Йорк.

Напрежението, свързано с необходимостта от привличане на таланти и поява на нови идеи става все по-голямо. Същевременно компаниите трябва все повече да залагат на опазването на личните данни и да останат достатъчно конкурентоспособни, твърди Хилари Мейсън, основател на стартъпа Fast Forward Labs.

Много от големите технологични компании се опитват да разширят операциите си и се насочват към самоуправляващи се автомобили, разпознаване на образи и персонализирани услуги.

Съществува малък риск Yahoo да разкрие търговски тайни при обявяването на данните, но тя смята, че успехът от привличането на таланти е по-важен за нея. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още