IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yahoo съкращава още 10% от персонала си?

1000 служители от медийния бизнес на Yahoo и европейските операции може да бъдат принудени да напуснат

11:17 | 07.01.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нова година – нови съкращения. Така може да се обобщят последните няколко години за изпадналия в криза американски технологичен ветеран Yahoo Inc, който според Business Insider работи над план за съкращаване на работната си сила с поне 10%. Процесът може да стартира през този месец, предава изданието, цитирайки свои източници. 

Съкращенията, които може на доведат до напускането на 1000 служители, ще засегнат медийния бизнес на Yahoo и европейските операции.

Ходът се случва след писмо от активиста инвеститор Starboard Value LP до Yahoo в сряда, което увеличи натиска върху концерна, насочен към главния изпълнителен директор Мариса Майер и нейния мениджърски екип. Това писмо повиши и перспективите за приближаваща битка за бъдещото развитие на компанията.

Starboard Value LP, която притежава 0,75% от компанията и е 23-ият най-голям акционер в нея, призова фирмата да продаде своя основен бизнес, вместо да отдели дела си от Alibaba. Starboard настоява и за смяна на борда, ако акциите на Yahoo продължат да се обезценяват.

През декември Yahoo се отказа от плана с Alibaba и обяви, че вместо това ще отдели други свои активи, включително дела си в Yahoo Japan в самостоятелна компания. Сега тази нова стратегия е поставена под въпрос.

Canyon Capital Advisors, 30-ият по големина акционер в компанията, писа два пъти до борда на директорите през декември и поиска незабавно да се проучи продажбата на фирмата. Canyon, която има 0,60% дял в Yahoo, посочва в едно от писмата, че една година е “твърде дълго да се чака” за отделяне на операциите.

Mason Capital, седмият най-голям акционер в Yahoo, също настоява за незабавна продажба, твърдят източници, запознати с въпроса.

Част от инвеститорите изразиха съмненията си през изминалата година за това дали планът на главния изпълнителен директор Мариса Майер да върне компанията към успеха ще съживи наистина Yahoo. По думите на въпросните инвеститори Майер е направила серия от неефективни придобивания

Освен това смятат, че е неспособна да спре продължаващия спад в стойността на медийния бизнес на компанията, ето защо настояват за смяната ѝ. Но някои анализатори твърдят, че не е ясно дали някой може да свърши по-добра работа при тези обстоятелства.

Още технологични новини вижте във  видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още