IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google се опитва да стопли отношенията си с Европейския съюз

Изпълнителният директор на компанията се срещна с Маргрете Вестагер и Гюнтер Йотингер

11:44 | 26.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сундар Пичаи. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Сундар Пичаи. Снимка: архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай се срещна с еврокомисаря по антитръстовите въпроси Магрете Вестагер в четвъртък с идеята да изгладят различията си във връзка с разследванията срещу компанията, пише 360 Gadgets.

43-годишният Пичай, който е от Индия, има задачата да подобри представянето на Google пред европейските власти, тъй като правителствата от Европейския съюз (ЕС) наблюдават отблизо конкуренцията на пазара на търсачки.

Говорителят на Вестагер потвърди новината за срещата, но отказа да разкрие повече детайли за това какво е обсъждано на нея.

Европейските антитръстови регулатори разследват технологичния гигант от години във връзка с монополни практики, включващи нейната търсачка. Освен това тя е разследвана и за това, че е плащала изключително ниски данъци, благодарение на различни споразумения с отделни държави. Компанията е разследвана за рекламните си практики и за сделка за с Apple. 

Това е първата среща между Вестагер и Пичай. Тя следва тази от миналия март, когато Вестагер се видя с председателя на Google Ерик Шмид.

В момента Google се фокусира върху основния си бизнес – онлайн активността, Android и YouTube, докато другите ѝ интереси, като безпилотните коли, са под шапката на Alphabet.

Пичай се срещна и с комисаря на дигиталната икономика Гюнтер Йотингер, за да обсъдят амбициозния проект на Брюксел за унифициране на регулацията в ЕС. 

Визитата на изпълнителния директор на Google в седалището на ЕС беше спирка от европейската обиколка на Пичай, която включваше Mobile World Congress в Барселона и посещение  в Париж в сряда.   

В края на 2010 година Европейската комисия започна антимонополно разследване срещу интернет гиганта. То още не е приключило въпреки множество опити случаят да се уреди по взаимно съгласие: предложения, отправени от Google , бяха отхвърляни три пъти.

Накрая Вестагер отправи до компанията уведомително писмо за извършени нарушения с подробно изредени обвинения. Тя упреква Google в "системно облагодетелстване на собствения си продукт за сравнение на цени на своите страници" спрямо други конкурентни услуги за сравняване на цени като Kelkoo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Не виждам какъв е смисъла от това действие на google. Да се помиряваш с ЕС е все едно да си купиш билет за Титаник ден преди първото му и единствено плаване....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Разследването срещу монополистът Алфабет започна преди повече от 6 годинини и досега не е завършил с нищо. Европейските дебелогъзи чиновници само имитират дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още