IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестагер отрече обвиненията в дискриминация към американските компании

Напоследък Европейската комисия стартира няколко разследвания срещу американски мултинациални компании

16:11 | 18.01.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ръководителят на антитръстовия орган на Европа Маргрете Вестагер отхвърли обвиненията, че нечестно таргетира американски компании на фона на развихрилите се напоследък разследвания срещу редица американски компании като Google и Amazon, съобщава CNBC.

Пред телевизията европейският комисар за борба с монополите Вестагер настоява, че обвиненията в дискриминация от страна на антитръстовата агенция са безпочвени.

„Чувам подобни неща и ги приемам изключително сериозно, тъй като ако се верни, това ще бъде изключително критично. Затова, разбира се, се вглеждаме в статистиките, но не откриваме такива пристрастия“, обясни Вестагер.

Критиците обвиняват Вестагер в неоправдан контрол над американските мултинационални компании откакто пое поста през 2014 г. Оттогава Европейската комисия започна да повдига регулаторни въпроси около американските технологични компании като Google и Amazon.

Google може да се изправи пред глоби за около 10% от глобалния си оборот, след като антитръстовият орган обвини компанията в „злоупотреба с господстващото си положение“ на пазара на онлайн търсачки, заявявайки, че облагодетелства собствените си услуги за пазаруване в общите резултати при търсене.

Междувременно Amazon е изправена пред въпроси за това дали се възползва от влиянието си на пазара за електронни книги, потенциално блокирайки други дигитални издатели да навлязат в него, като предлага по-изгодни цени.

Amazon е обвинена и в укриване на данъци чрез договорки, направени чрез Люксембург.

„Мисля за всички компании, независимо под чий флаг са, които искат да бъдат на европейския пазар. Важно е да уважаваме факта, че искаме честна конкуренция на равнопоставеност“, каза Вестагер.

И макар че някои активисти и лобистки групи са вдигнали червени знамена заради размера на сумата, вложена от Google за лобизъм пред антитръстови представители в Брюксел, Вестагер казва, че това не е повод за загриженост.

„Един от най-добрите начини да се имунизираш срещу подобна злоупотреба с влияние е, разбира се, прозрачността, която ние имаме, така че хората да знаят кой с кого говори. А една от причините, че знаете за разходите им е, разбира се, че имаме високо ниво на прозрачност“, обясни тя.

Макар че някои обвиняват Microsoft, че налага враждебна програма срещу Google в Европа, еврокомисарят за защита на конкуренцията заяви, че надзираващият орган не е пионка в съперничеството между фирмите.

„Имаме разследване само ако наистина има защо, без значение колко пари се харчат за лобиране“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Чекайте да се забрише малко фрау канцлерин от последното си ако и да добие очи да подпише трансатлантическия гуй... тогава ше види Вестагер кон боб яде ли и американски компании в Европа пипат ли се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
време беше да опитат и те това лекарство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още