IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google е получила 9 заявки от САЩ за отключване на телефони от 2012 г. насам

В повечето от случаите поводът са били разследвания за наркотици

17:05 | 31.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На фона на споровете между американските власти и Apple ново разследване разкри, че гигантът в сферата на търсачките Google е получавал неколкократно заявки за отключването на телефони с операционна система Android от 2012 г. насам, пише CNBC.

Американският съюз за граждански свободи (ACLU) е открил 63 случая, в които правителството е използвало закон, чрез който призовава Apple и Google да му помогнат да отключи данните от телефоните. Въпреки че по-голямата част от тези случаи в САЩ засягат Apple, има девет, в които властите са се обърнали към Google.

Проучването на ACLU идва след ожесточения правен спор между американското Федерално бюро за разследвания (ФБР) и Apple. Миналия месец федерален съдия поиска от технологичния гигант да помогне на ФБР да отключи iPhone, принадлежал на един от стрелците, които през декември миналата година убиха 14 души в Сан Бернардино. Apple отказа да помогне на властите в този случай, но Министерството на правосъдието откри начин да получи достъп до устройството с помощта на трета страна. То отказва да разкрие коя точно е тя.

Не е ясно какви са били резултатите от случаите, разкрити от ACLU, но подчертават, че властите се обръщат с молби за помощ към технологичните компании от осем години. Изглежда фирмите също са били готови да помагат на властите. Прокурорите твърдят, че Apple е помогнала за отключването на телефони 70 пъти от 2008 г. насам. Разкриването на 63-те случая за първи път дава по-широк поглед към правителствените заявки към Google - компанията, която притежава операционната система Android, инсталирана на по-голямата част от смартфоните в света.

Говорителят на Google разкри, че компанията разглежда внимателно всички заявки, получавани от властите, но твърди, че компанията никога не е получавала подобна на тази на Apple. В случай на нещо подобно гигантът посочва, че “силно би се противопоставил на такава заповед”.

Въпреки че е известно, че Apple се е съобразявала с подобни искания от страна на правителството, последната ѝ битка се оказа стъпка напред за технологичния гигант. Когато миналия месец беше призована от властите да разкриптира телефона, тя заяви, че това ще доведе до отварянето на “вратичка”, която ще създаде “опасен прецедент” за бъдещи случаи.

Един от съдебните документи от 2015 г. от Калифорния показва как правителството е призовало Google да отключи Alcatel One Touch и Kyocera във връзка с разследване за наркотици. В документите се посочва още, че властите са искали разкриването на пароли пред правителството. В заповедта се казва, че Google трябва да смени паролата на акаунта, след като властите завършат работата си, така че никой служител да не може повече да достъпва профила отново.

При повечето заявки, свързани с дела за наркотици, властите са се опитвали да получат достъп до устройствата на хора, които са притежавали забранени вещества. Google е получавала заявки за помощ в подобни ситуации в Орегон, Калифорния, Ню Мексико, Северна Дакота, Южна Дакота, Алабама и Северна Каролина. Най-ранната от тях е от 2012 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още