IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще инвестира 1 млрд. долара в технологичния фонд на SoftBank

Qualcomm също ще се включи във фонда, но условията на участието и размерът на инвестицията ѝ все още се обсъждат

12:18 | 05.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската технологична компания Apple планира да инвестира 1 млрд. долара в огромния нов технологичен фонд на SoftBank Group, добавяйки името си към нарастващия списък от заинтересовани страни, пише Bloomberg.

Qualcomm заяви, че също ще се включи във фонда, но условията на участието и размерът на инвестицията ѝ все още се обсъждат. Председателят на Foxconn Technology и Oracle Corp. Лари Елисън също възнамерява да се включи, твърди източник, запознат с въпроса.

“От години работим активно със SoftBank и вярваме, че техният нов фонд ще ускори развитието на технологиите, което може да е стратегически важно за Apple”, заяви говорителката на компанията от Купертино Кристин Хюет.

Фондът Vision за 100 млрд. долара, който SoftBank иска да стартира през тази година, ще бъде базиран в Лондон и ще инвестира в стартъпи по целия свят. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук често е питан как ще намали зависимостта на компанията от iPhone, който носи две трети от приходите ѝ. Apple разполагаше с 238 млрд. долара в брой в края на септември 2016 г.

Сделката се случва след инвестицията на компанията в размер на 1 млрд. долара в китайската услуга за споделено пътуване Didi Chuxing, обявена през май. Инвестицията показва промяна в Apple, която преди се фокусираше преди всичко в придобиването на стартъпи, оценени на под 1 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон заяви на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп през декември, че около половината от средствата на фонда, или 50 млрд. долара, ще бъдат инвестирани в САЩ, като целта е да се създадат 50 хил. работни места в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още