IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на акциите на GoPro удари рекордно дъно

Компанията се бори все по-трудно с конкуренцията на изключително наситения пазар, на който оперира

10:56 | 07.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цената на акциите на GoPro удари рекордно дъно в понеделник, след като Goldman Sachs Group стана втората банка в последните няколко дни, която препоръча продажбата на книжата. Всичко това подчертава колко трудно производителят на камери се конкурира на един все по-наситен пазар и се бори с проблемите с новите си продукти, пише Bloomberg.

"Смятаме, че основното предизвикателство на GoPro е, че нейният основен пазар до голяма степен е наситен и тя не е привлякла много по-широка и по-масова аудитория“, коментира Симона Янковски, анализатор в Goldman Sachs. “Очакваме GoPro да продължава да се сблъсква с фундаментални проблеми“.

Книжата на компанията понижиха стойността си 10% до 7,95 долара – най-ниската цена от юни 2014 г., когато компанията за първи път започна да продава акции публично за 24 долара.

На 3 март Citigroup Global Markets препоръча продажбата на книжата.

Водещите на пазара екшън камери на GoPro не са достатъчни, за да преодолеят цялостния спад на продажбите на продукти в сферата на заснемането и увеличаването на наситеността на зрели пазари като САЩ.

В началото на февруари GoPro обяви пореден разочароващ отчет и прогноза. Компанията беше принудена да изтегли своя дрон Karma от пазара през ноември, като това се случи по-малко от два месеца след дебюта на устройството, за който се шумеше толкова. Отлагането на продажбата на продукта като цяло доведе до по-слаби продажби, в момент, в който главният изпълнителен директор Ник Удман се опитва да възроди търсенето.

През ноември GoPro заяви, че ще съкрати около 15% от служителите си и ще затвори своето подразделение за развлечения, за да намали разходите си. По-рано този месец производителят каза, че ще съкрати коригираните си оперативни разходи до под 600 млн. долара тази година. Но Янковски смята, че компанията ще трябва да понижи приходите си до под 500 млн. долара, за да се справи със случващото се.  

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още