IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nintendo загуби патентна битка срещу производител на медицинска апаратура

Японският гигант ще трябва да плати 10 млн. долара за нанесени щети

23:51 | 06.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската технологична компания Nintendo ще трябва да плати 10 млн. долара на производител на медицинска апаратура, след като загуби съдебна битка за това кой е създалат технологията за улавяне на движенията, пише BBC.

Компанията iLife, занимаваща се с технологии в сферата на здравеопазването, заведе дело срещу Nintendo през 2013 г. Тогава тя обяви, че контролерите на конзолата Wii използват технология, която тя е патентовала.

Първоначално iLife поиска да ѝ бъдат платени 144 млн. долара за нанесени щети.

В съда Nintendo заяви, че технологията от патента на iLife не е достатъчно специфична, за да покрие начина, по който Nintendo използва технология за улавяне на движенията.

Делото е свързано с контролерите на конзолите Wii и Wii U, които са оборудвани с акселерометри, които разбират дали потребителят движи ръцете си докато играе.

В документите, подадени в съда, iLife посочва, че системата за измерване на движенията е същата, като технологията, която тя е разработила за монитори, които трябва да засичат дали възрастни хора са паднали или бебета са изложени на риск от смърт при падане от леглото.

Съдът се съгласи с това твърдение, когато сложи край на случая миналата седмица.

Оригиналният иск за обезщетение за нанесени вреди е базиран на искането на iLife за изплащането на 4 долара на всяка една от 36 млн. конзоли Wii, продадени в рамките на шестте години преди старта на делото.

Nintendo заяви, че възнамерява да продължи да защитава собствената си технология в съда.

„Nintendo не е съгласна с решението, тъй като Nintendo не е нарушила патент на iLife и патентът е невалиден“, посочва фирмата в изявление. „Nintendo очаква с нетърпение момента, в който ще повдигне тези въпроси пред окръжния и апелативния съд“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още