IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чиповете могат да донесат рекордна печалба на Samsung за третото тримесечие

Компанията продължава възстановяването си от проблемите с Galaxy Note 7

10:48 | 11.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южнокорейската технологична компания Samsung Electronics се очаква този петък да прогнозира рекордна печалба за третото тримесечие, благодарение на силния пазар на чипове за памет, докато печалбата от мобилни устройства се възстановява от скъпото миналогодишно изтегляне от пазара на Note 7, предава Ройтерс.

Провалът със самозапалващия се Note 7 вече е в миналото за компанията, която е близо до най-високата си пазарна капитализация в своята история и се радва на близо 50% ръст на стойността на акциите от началото на годината.

Най-големият производител на чипове за памет и мобилни телефони ще се възползва най-много от растежа на пазара на чипове.

Бързите продажби на най-новия смартфон на компанията Galaxy Note 8, пуснат на пазара в средата на септември, също вероятно ще насърчат представянето, твърдят анализатори.

„Оценката на Samsung все още е сравнително по-ниска, спрямо тези на глобалните ѝ конкуренти“, посочва Дон Хюн-уо, анализатор на Mirae Asset Daewoo Securities. “Печалбата през четвъртото тримесечие ще се подобри и ще продължи тази тенденция през 2018 г.“.

Оперативната печалба на Samsung за периода юли-септември се очаква да нарасне до 14,3 трлн. вона (12,51 млрд. долара) според проучване на Thomson Reuters сред 19 анализатори. Това е почти три пъти повече спрямо отчетените година по-рано 5,2 трлн. вона и малко над обявените за предходното тримесечие 14,1 трлн. вона.

Конкурентът Apple ще направи своята прогноза за печалбата си рано в петък.

Силното глобално търсене на DRAM чипове ще продължи да изпреварва доставките през 2018 г., докато търсенето на NAND чипове надхвърли доставките за шесто поредно тримесечие миналия месец, обяви DRAMeXchange.

Мобилното подразделение на Samsung се очаква да генерира оперативна печалба от 3 трлн. вона, в сравнение със 100 млрд. вонаб  за третото тримесечие на 2016 г. Предварителните поръчки на Note 8 достигнаха връх за устройство от серията Note.

В петък Samsung ще обяви прогнозите си само за приходите и оперативната печалба за тримесечието от юли до септември и ще обяви подробни резултати в края на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още