IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийският конкурент на Uber набра 1,1 млрд. долара финансиране

Сред инвеститорите са Tencent и SoftBank

16:52 | 11.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ola, най-големият конкурент на Uber в Индия, набра 1,1 млрд. долара от инвеститори, включително от китайския интернет гигант Tencent и японската SoftBank, пише CNBC.

Финансирането ще даде на услугата за споделено пътуване възможност да продължи да се бори с Uber на един от най-големите мобилни пазари в света.

Ola разкри, че освен това е в напреднали преговори за набирането на още 1 млрд. долара от различни инвеститори, което значи, че този кръг може да достигне над 2 млрд. долара. След приключването му Ola ще бъде с оценка от около 7 млрд. долара, твърди източник, запознат с въпроса. По думите му американски инвеститори ще се включат във втория транш.

Стартъпът, който оперира в 110 града в Индия, твърди, че ще използва средствата, за да инвестира предимно в технология за изкуствен интелект и за навлизане в нови райони в страната.

Всичко това се случва в момент, в който Uber се сблъсква със сериозни проблеми. Американската компания, оценена на 70 млрд. долара, наскоро назначи нов главен изпълнителен директор – Дара Косровшахи, след като основателят ѝ Травис Каланик слезе от поста след серия от скандали. Uber се бори и с проблеми в самия борд на директорите, където текат битки за власт.

Но преди време Uber подсказа колко важен е индийският пазар за нея. През 2015 г. компанията заяви, че ще инвестира 1 млрд. долара в Индия през същата година.

И все пак битката между двете компании е тежка. Ola се опитва да създаде местна услуга. Така например потребителите могат да наемат рикши и моторчета, които са особено популярни в големите индийски градове. Uber последва примера ѝ и започна да предлага сходни услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още