IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК въвежда по-строги правила за електронните разплащания

С нова директива Брюксел иска да подобри сигурността на плащанията и защитата на данните на клиентите

16:00 | 27.11.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Европейската комисия (ЕК) е приела в понеделник нови правила за по-сигурни електронни плащания, съобщават от пресслужбата на институцията.

С тези правила се прилага втората директива на ЕС за платежните услуги (ДПУ2), чиято цел е модернизиране на платежните услуги в Европа в отговор на динамичните промени на този пазар, както и създаване на възможности за развитие на европейския пазар на електронна търговия, подчертават от ЕК в съобщението.

Една от основните цели на тази директива е да подобри нивото на сигурност на електронните плащания, както и на доверието на потребителите при тяхното извършване. 

Промените предвиждат доставчиците на платежни услуги са длъжни да извършват т.нар. задълбочено установяване на идентичността на клиента с цел защита от измамите при плащанията и на поверителността на финансовите данни.

За извършването на плащане ще се използва комбинация от най-малко два независими елемента, например физически носител — карта или мобилен телефон, и парола или биометрични данни, например пръстови отпечатъци, предвиждат разпоредбите.

Въвеждат се и по-строги изисквания за сигурност при въвеждане на нови услуги, свързани с платежните сметки на потребителите, например т.нар. иницииране на плащане или предоставяне на информация за сметка.

След като Комисията приеме Регулаторните технически стандарти, Европейският парламент и Съветът ще разполагат с три месеца, за да ги разгледат. След изтичането на срока за разглеждане новите правила ще бъдат публикувани в Официалния вестник на Европейския съюз (ЕС).

След това банките и другите доставчици на платежни услуги ще разполагат със срок от 18 месеца да приложат на практика мерките за сигурност и инструментите за комуникация. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още