IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С наближаването на IPO-то, Uber ползва все по-сериозни тактики, за насърчи растежа

Компанията продължава да има големи регулаторни проблеми в редица страни

22:13 | 07.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Кейптаун компанията навлезе в петата си година, в която е в задънено положение с местните власти. Всяка подобна услуга за споделено пътуване в града получава определен брой лицензи за работа за свои шофьори. Към средата на април провинцията, в която се намира Кейптаун, одобри 760 такива лиценза за Uber. Но градът оценява, че има около 10 пъти повече шофьори на Uber, които работят по улиците, много от които са имигранти или бежанци.

Родените в чужбина шофьори също така трябва да получат и разрешения за работа - нещо, с което повече не разполагат.

Uber твърди, че позволява на шофьорите да започнат работа, докато лицензите им за споделено шофиране още чакат одобрение, но преди това задължително ги проверява.

Играта на котка и мишка става все по-сериозна. Шофьорите се уведомяват взаимно къде има пътна полиция, използвайки чат услугата WhatsApp. Ако колите им бъдат конфискувани, те си плащат глобите и започват да карат отново, чакайки Uber да ги реимбурсира.

Тези глоби започват от близо 500 долара и скачат при всяко следващо обвинение, като могат да преминат границата от 1000 долара. Обичайно шофьорите са глобявани допълнителни 173 долара за всеки следващ път.

През 2016 г. Uber е похарчила поне 2,3 млн. долара, за да възстанови глобите на шофьорите, сочат данни на Ройтерс, базирани на данни от града. Uber отказва да каже колко точно е дала, но твърди, че ще продължи тази практика, за да подкрепя шофьорите и да ги връща на пътя.

Южна Африка е ключов пазар от гледна точка на стратегията на Uber в Африка.

Говорител на Uber в Южна Африка твърди, че системата за лицензи в Кейп Таун е „разбита“.

Други неволи

Големите градове, загрижени за задръстванията, качеството на въздуха и безопасността на пътниците и шофьорите, създават нови политики и изискват повече информация от услугите за споделено пътуване, за да намерят решения.

Uber дава отпор. Компанията съди Ню Йорк през февруари във връзка със закон, който поставя лимит на броя на шофьорите ѝ – ход, имащ за цел да адресира проблема с влошаващия се трафик. В родния град на Uber – Сан Франциско, компанията се бори с решение на съда да даде данни, които според града биха помогнали за подобряване управлението на трафика и сигурността на шофьорите.

Всичко това не звучи като най-привлекателният сценарий за инвеститорите, само дни преди IPO-то.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още